Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Трибина „Педесет година Књиге о Бламу: Шта смо научили од Александра Тишме?” у КС Свилара

Трибина „Педесет година Књиге о Бламу: Шта смо научили од Александра Тишме?” одржаће се 19. септембра у 20 часова у Културној станици Свилара, у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе.
Фото: WikimediaCommons/Branko Lučić

Пројекат „Педесет година Књиге о Бламу: Шта смо научили од Александра Тишме?” је трибина посвећена феноменима који су представљени у капиталном роману „Књига о Бламу” Александра Тишме.

Након пола века од његове публикације, средишње тематске и идејне тачке овог дела – насиље над недужнима, феноменологија зла, судбина Новог Сада током и након Другог светског рата, различите врсте фашизама и холокауста, етички план посматрања људског живота, те индивидуална кривица која се изнова јавља у појединцу и утиче на његову каснију егзистенцију – релевантне су и данас, премда у другим оквирима и контекстима.

Због тога би било важно подсетити на све то што је Тишму подстакло на овакво дело и разговарати о његовим одјецима у данашњем друштву.

Саговорници на овој трибини су филозоф Драган Проле, позоришни редитељ Борис Лијешевић и писац Ото Хорват, који ће из различитих углова могли да допринесу свеобухватнијем сагледавању „Књиге о Бламу” у протеклих педесет година и одговоре на питање да ли су нове генерације из ње нешто научиле или не.

Други део пројекта јесте публикација транскрипта разговора који су се водили на њој и његова публикација у једном од релевантних књижевних часописа.

Партнери Калеидоскопа културе су Ерсте банка, IDEA, DDOR осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Dečija predstava „Ko je rekao mjau?“ u Pozorištu mladih

Преузмите андроид апликацију.