Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Трибина „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?” у КС Свилара, 7. јун

Културна станица Свилара ће 7. јуна у 19:00 часова угостити новосадског песника, романсијера, приповедача и есејисту Ласла Блашковића, који је у својим романима од деведесетих година до данас на уверљив начин овековечио слике и улице нашег града.
Фото: КС Свилара

Такав је и његов последњи роман Царинска улица у Новом Саду, модерна хроника града у последњих стотину година, усредсређена на живот и судбину модернистичког сликара Богдана Шупута. У разговору ће се евоцирати слике из других Блашковићевих романа о Новом Саду и покушати да сазна какво је његово виђење прошлости, савремености и будућности града, те како град види у личном, али и у ширем европском контексту. Разговор води професор светске књижевности и књижевни критичар Владимир Гвозден.

Ласло Блашковић је рођен у Новом Саду 1966, где и данас живи. Објавио је више збирки поезије и девет романа, добитник је низа књижевних награда (Борислав Пекић, Бранко Ћопић, Стеван Сремац, Матићев шал и др), био је уредник новосадских Поља (2000-2007), директор Културног центра Новог Сада (2008-2012), управник Народне библиотеке Србије (2015-2021). Запослен је у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Koncert studenata kompozicije u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, 1. jun

 

Преузмите андроид апликацију.