Početna > Život i stil
Život i stil

Tri razloga zašto je nar dobar za zdravlje

Nar je pun vrednih hranljivih materija kao što su hidrolizujući tanini, flavonoli, antocijanini i fenolne i organske kiseline.
Foto: Pixabay/megspl

Istraživanja su pokazala da ova jedinjenja imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu zaštititi od određenih metaboličkih stanja i bolesti.

Dijetetičari su izdvojili tri glavne prednosti nara za zdravlje:

Odlična podršku crevima

Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija nara je njegov uticaj na mikrobiotu creva i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobnog agensa.

Nar povećava crevne bakterije Akermansia muciniphila u stolici. Akermansia je bakterija pogodna za creva koja nas može zaštititi od razvoja dijabetesa, upale i metaboličkih poremećaja.

Pored toga, vlakna iz semenki nara doprinose zdravlju creva služeći kao prebiotik (hrana za prebiotike, žive bakterije pogodne za creva) i obezbeđuju količinu potrebnu za održavanje redovnog pražnjenja creva i optimizaciju zdravlja probave.

Pun je flavonoida koji štite zdravlje

Antocijanini u naru igraju važnu ulogu kao funkcionalna komponenta hrane. Antocijanini su proučavani zbog svojih brojnih efekata na zdravlje, kao što su antioksidativna, antiinflamatorna i antiproliferativna svojstva, što znači da mogu doprineti prevenciji nekoliko bolesti i smanjiti znake preranog starenja. Ovi biljni pigmenti rastvorljivi u vodi pripadaju porodici flavonoida i odgovorni su za boju ploda i njegovog soka. Što je voće tamnije, veća je količina antocijana

Sok je odličan antioksidant

Prema istraživanjima, antioksidativni potencijal soka od nara je veći od crvenog vina i zelenog čaja! Zato je sok od nara omiljeno super piće za zaposlene ljude koji mnogo putuju. Istraživanja takođe pokazuju da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35% nakon godinu dana.

Kako jesti nar na najbolji način?

Postoji mnogo ukusnih načina da uživate u blagodetima nara: njegove semenke možete dodati salatama, običnom jogurtu i smutijima za dodatnu količinu vlakana i dašak boje i hrskavosti.

Još jedan ukusan (i praktičan!) način konzumiranja nara je pijenje soka od nara. Ovde je ključno da ga razblažite vodom (odnos 1:1) kako biste sprečili pad šećera u krvi.

Takođe možete pomešati njegov sok sa sodom da biste ga pretvorili u osvežavajući prskalicu. Takođe možete dodati sok od nara u preliv za salatu van sezone.

Nar je super zdravo voće, a njegovi bioraspoloživi sastojci i metaboliti povoljno utiču na ekspresiju gena. Što bi značilo da su definitivno superhrana koju treba da uključite u svoju rutinu.

Najbolji biljni antibiotici

Preuzmite android aplikaciju.