Nar je pun vrednih hranljivih materija kao što su hidrolizujući tanini, flavonoli, antocijanini i fenolne i organske kiseline.
Istraživanja su pokazala da ova jedinjenja imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu zaštititi od određenih metaboličkih stanja i bolesti.
Dijetetičari su izdvojili tri glavne prednosti nara za zdravlje:
Odlična podršku crevima
Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija nara je njegov uticaj na mikrobiotu creva i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobnog agensa.
Nar povećava crevne bakterije Akermansia muciniphila u stolici. Akermansia je bakterija pogodna za creva koja nas može zaštititi od razvoja dijabetesa, upale i metaboličkih poremećaja.
Pored toga, vlakna iz semenki nara doprinose zdravlju creva služeći kao prebiotik (hrana za prebiotike, žive bakterije pogodne za creva) i obezbeđuju količinu potrebnu za održavanje redovnog pražnjenja creva i optimizaciju zdravlja probave.
Pun je flavonoida koji štite zdravlje
Antocijanini u naru igraju važnu ulogu kao funkcionalna komponenta hrane. Antocijanini su proučavani zbog svojih brojnih efekata na zdravlje, kao što su antioksidativna, antiinflamatorna i antiproliferativna svojstva, što znači da mogu doprineti prevenciji nekoliko bolesti i smanjiti znake preranog starenja. Ovi biljni pigmenti rastvorljivi u vodi pripadaju porodici flavonoida i odgovorni su za boju ploda i njegovog soka. Što je voće tamnije, veća je količina antocijana
Sok je odličan antioksidant
Prema istraživanjima, antioksidativni potencijal soka od nara je veći od crvenog vina i zelenog čaja! Zato je sok od nara omiljeno super piće za zaposlene ljude koji mnogo putuju. Istraživanja takođe pokazuju da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35% nakon godinu dana.
Kako jesti nar na najbolji način?
Postoji mnogo ukusnih načina da uživate u blagodetima nara: njegove semenke možete dodati salatama, običnom jogurtu i smutijima za dodatnu količinu vlakana i dašak boje i hrskavosti.
Još jedan ukusan (i praktičan!) način konzumiranja nara je pijenje soka od nara. Ovde je ključno da ga razblažite vodom (odnos 1:1) kako biste sprečili pad šećera u krvi.
Takođe možete pomešati njegov sok sa sodom da biste ga pretvorili u osvežavajući prskalicu. Takođe možete dodati sok od nara u preliv za salatu van sezone.
Nar je super zdravo voće, a njegovi bioraspoloživi sastojci i metaboliti povoljno utiču na ekspresiju gena. Što bi značilo da su definitivno superhrana koju treba da uključite u svoju rutinu.
Preuzmite android aplikaciju.