Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три разлога зашто је нар добар за здравље

Нар је пун вредних хранљивих материја као што су хидролизујући танини, флавоноли, антоцијанини и фенолне и органске киселине.
Фото: Pixabay/megspl

Истраживања су показала да ова једињења имају бројне здравствене предности и могу заштитити од одређених метаболичких стања и болести.

Дијететичари су издвојили три главне предности нара за здравље:

Одличнa подршку цревима

Једна од најважнијих здравствених функција нара је његов утицај на микробиоту црева и његова потенцијална употреба као антимикробног агенса.

Нар повећава цревне бактерије Акермансиа муцинипхила у столици. Акермансиа је бактерија погодна за црева која нас може заштитити од развоја дијабетеса, упале и метаболичких поремећаја.

Поред тога, влакна из семенки нара доприносе здрављу црева служећи као пребиотик (храна за пребиотике, живе бактерије погодне за црева) и обезбеђују количину потребну за одржавање редовног пражњења црева и оптимизацију здравља пробаве.

Пун je флавоноида који штите здравље

Антоцијанини у нару играју важну улогу као функционална компонента хране. Антоцијанини су проучавани због својих бројних ефеката на здравље, као што су антиоксидативна, антиинфламаторна и антипролиферативна својства, што значи да могу допринети превенцији неколико болести и смањити знаке прераног старења. Ови биљни пигменти растворљиви у води припадају породици флавоноида и одговорни су за боју плода и његовог сока. Што је воће тамније, већа је количина антоцијана

Сок је одличан антиоксидант

Према истраживањима, антиоксидативни потенцијал сока од нара је већи од црвеног вина и зеленог чаја! Зато је сок од нара омиљено супер пиће за запослене људе који много путују. Истраживања такође показују да испијање 50 мл сока од нара дневно може помоћи у смањењу накупљања плака у каротидној артерији до 35% након годину дана.

Како јести нар на најбољи начин?

Постоји много укусних начина да уживате у благодетима нара: његове семенке можете додати салатама, обичном јогурту и смутијима за додатну количину влакана и дашак боје и хрскавости.

Још један укусан (и практичан!) начин конзумирања нара је пијење сока од нара. Овде је кључно да га разблажите водом (однос 1:1) како бисте спречили пад шећера у крви.

Такође можете помешати његов сок са содом да бисте га претворили у освежавајући прскалицу. Такође можете додати сок од нара у прелив за салату ван сезоне.

Нар је супер здраво воће, а његови биорасположиви састојци и метаболити повољно утичу на експресију гена. Што би значило да су дефинитивно суперхрана коју треба да укључите у своју рутину.

Najbolji biljni antibiotici

Преузмите андроид апликацију.