Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три разлога да уврстите амарант у исхрану: Заборављена житарица која је благодат за здравље

Свакодневно конзумирање каше од амаранта током месец дана може позитивно да утиче на имуни систем и да поспеши губитак масних наслага.
Фото: Unsplash/SAra Maximoff

Амарант или штир на нашим просторима није популаран попут пшенице или овса, али каша од ове житарице која је најпре заборављена, а онда из неког разлога сматрана коровом, има низ предности за наше здравље.

Семенке амаранта изгледом донекле подсећају на сочиво, а уз то не садрже глутен, па су идеалне за особе које су интолерантне на овај протеин.

Имају противупално дејство, убрзавају зарастање рана, активирају микрофлору у цревима и могу да ублаже запаљенске процесе у јетри и жучној кеси.

Уколико сваког дана месец дана заредом једете кашу од амаранта, ојачаћете имунитет, обезбедити боље расположење, побољшати стање зглобова и изглед косе, а уједно и поспешити процес мршављења.

Семенке ове житарице садрже триптофан, метионин и лизин, амино-киселине које нормализују рад срца, обезбеђују синтезу хормона, обнављају кожу и потпомажу рад јетре.

Уколико до сада нисте укључили амарант у исхрану, нутриционисти подсећају да би то свакако требало да учините.

1. Чува срце и крвне судове

Семенке амаранта садрже магнезијум, холин и витамин Е, због чега су добре у борби против лошег холестерола, позитивно утичу на еластичност крвних судова и помажу у одржавању оптималних вредности крвног притиска.

2. Лако се вари

Због изостанка глутена, амарант се не лепи за зидове црева и не изазива осећај тежине после оброка.

Фото: Unsplash/Pierre Bamin
3. Дуго држи ситост

Уједно, семенке ове житарице садрже велику количину протеина и влакана који су у таквом балансу да дуго држе ситост.

Како да припремите кашу од амаранта?

Амарант се спрема исто као и просо – на трећину шоље овог благотворног зрна иде шоља воде. Пре кувања обавезно исперите амарант хладном водом.

Сипајте воду у шерпицу, па када прокључа, додајте амарант и кувајте од десет до 15 минута. Посуду обавезно поклопите како би топао ваздух циркулисао између поклопца и каше.

По жељи, амарант можете да засладите медом или, пак, да га посолите – у зависности од тога да ли више волите сладак или слан доручак. Можете, такође, кашу правити и са млеком уместо са водом, и додати свеже и/или суво воће, као и цимет.

Evo za šta je dobar kivi

Преузмите андроид апликацију.