Свакодневно конзумирање каше од амаранта током месец дана може позитивно да утиче на имуни систем и да поспеши губитак масних наслага.
Амарант или штир на нашим просторима није популаран попут пшенице или овса, али каша од ове житарице која је најпре заборављена, а онда из неког разлога сматрана коровом, има низ предности за наше здравље.
Семенке амаранта изгледом донекле подсећају на сочиво, а уз то не садрже глутен, па су идеалне за особе које су интолерантне на овај протеин.
Имају противупално дејство, убрзавају зарастање рана, активирају микрофлору у цревима и могу да ублаже запаљенске процесе у јетри и жучној кеси.
Уколико сваког дана месец дана заредом једете кашу од амаранта, ојачаћете имунитет, обезбедити боље расположење, побољшати стање зглобова и изглед косе, а уједно и поспешити процес мршављења.
Семенке ове житарице садрже триптофан, метионин и лизин, амино-киселине које нормализују рад срца, обезбеђују синтезу хормона, обнављају кожу и потпомажу рад јетре.
Уколико до сада нисте укључили амарант у исхрану, нутриционисти подсећају да би то свакако требало да учините.
1. Чува срце и крвне судове
Семенке амаранта садрже магнезијум, холин и витамин Е, због чега су добре у борби против лошег холестерола, позитивно утичу на еластичност крвних судова и помажу у одржавању оптималних вредности крвног притиска.
2. Лако се вари
Због изостанка глутена, амарант се не лепи за зидове црева и не изазива осећај тежине после оброка.
3. Дуго држи ситост
Уједно, семенке ове житарице садрже велику количину протеина и влакана који су у таквом балансу да дуго држе ситост.
Како да припремите кашу од амаранта?
Амарант се спрема исто као и просо – на трећину шоље овог благотворног зрна иде шоља воде. Пре кувања обавезно исперите амарант хладном водом.
Сипајте воду у шерпицу, па када прокључа, додајте амарант и кувајте од десет до 15 минута. Посуду обавезно поклопите како би топао ваздух циркулисао између поклопца и каше.
По жељи, амарант можете да засладите медом или, пак, да га посолите – у зависности од тога да ли више волите сладак или слан доручак. Можете, такође, кашу правити и са млеком уместо са водом, и додати свеже и/или суво воће, као и цимет.
Преузмите андроид апликацију.