Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три намирнице које би требало да укључимо у исхрану након четрдесете: Поспешују метаболизам и дају енергију

Исхрану би требало да прилагодимо годинама.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

Базални метаболизам почиње да се смањује након 40, нивои естрогена опадају и васкуларна еластичност се смањује. Све ово отежава губитак тежине и повећава ризик од разних болести. Али малим променама у свакодневној исхрани можете одржати своје тело здравим и пуним енергије.

Авокадо

Ово воће, са карактеристичним неутралним путерастим укусом, спада у категорију суперхране јер садржи мноштво хранљивих материја које подстичу добро здравље. 100 грама авокада обезбеђује 160 калорија, 9 грама угљених хидрата, 7 грама влакана, 2 грама протеина и 15 грама мононезасићених масних киселина. Доприноси несметаном функционисању дигестивног система, смањењу крвног притиска, смањењу укупног холестерола, уз повећање осећаја ситости, чиме се ограничава потреба за јелом неколико сати након тога.

Пасуљ

Пасуљ је веома хранљива намирница и то се огледа у чињеници да се налази у основи медитеранске пирамиде, односно спада међу намирнице које треба често конзумирати. Важан је извор протеина, витамина и дијеталних влакана. Такође је богат антиоксидансима, минералима као што су калцијум, гвожђе, калијум, као и слободним незасиц́еним масним киселинама.

Киноа

Цела зрна, као што је киноа, обезбеђују есенцијалне витамине, минерале и влакна, која помажу у регулисању дигестивног система и одржавају осећај ситости дуже током дана. Киноа има више протеина од других житарица и комплетан је протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина које су телу потребне.

Da li znate razliku između crnih i zelenih maslina?

Преузмите андроид апликацију.