Према подацима Светске здравствене организације, стопе деменције ће се у надолазећим деценијама готово утростручити.
Иако ово представља запањујуће предвиђање, можемо минимизирати ризик од овог стања променама у исхрани. Штавише, према речима стручњака, постоје три десерта која су одлична за мозак.
1. Тамна чоколада
Мета-анализа из 2011. године, која је укључивала 10 клиничких студија, открива да су особе које су редовно јеле тамну чоколаду имале значајно смањење нивоа укупног холестерола и липопротеина ниске густине, односно лошег холестерола. Ипак, није пронађен учинак на нивое високог холестерола.
2. Боровнице
Боровнице не само да се одлично слажу с чоколадом, већ су и одличне за наш мозак. „Оне су богате полифенолима који су добри за ваше цревне бактерије. Оно што је добро за ваша црева, добро је и за ваш мозак. Боровнице такође имају низак удео шећера, па вам неће скочити шећер у крви“, рекао је у видеу Роберт Лове, неуронаучник.
Он је препоручио одабир органских боровница јер нису прскане пестицидима. „Пестициди могу бити неуротоксични и штетни за ваш мозак и остатак тела“, упозорио је.
3. Пудинг од црне риже
Последња посластица коју је препоручио, популарни је азијски десерт, пудинг од црне риже. Лове истиче: „Црна рижа стварно је јако здрава и укусна. Богата је полифенолима, слично као кафа и боровнице. Такође, не диже вам шећер у крви као обична рижа.“ Препоручује заслађивање с мало јаворовог сирупа и кување у кокосовом млеку.
„Чак можете додати и мало боровница или ораха како би десерт био још здравији за ваш мозак“, закључио је.
Преузмите андроид апликацију.