Почетна > Бизнис
Бизнис

Трговински дефицит Шпаније шестоструко већи за пола године

Спољнотрговиниски дефицит Шпаније се повећао скоро шест пута у првих шест месеци ове године у односу на исти период 2021, и износи 32 милијарде евра (32,6 милијарди долара), саопштило је шпанско Министарство индустрије.
Фото: WikimediaCommons/David Adam Kess

Овај износ је већи од дефицита забележеног у целој 2021. и далеко надмашује дефицит од 5,4 милијарде евра из првог полугодишта прошле године, наводи се у месечном извештају министарства, преноси Ројтерс.

Ако се из рачунице искључи увоз и извоз енергената, трговински дефицит је у посматраном периоду износио 6,1 милијарду евра, навело је министарство.

Увоз је током првих шест месеци порастао за 41 одсто на годишњем нивоу на 223 милијарде евра, подстакнут куповинама нафте и гаса, док се извоз повећао за 25 одсто на 191 милијарду евра, према подацима из извештаја.

Увоз енергије учествовао је са 179 милијарди евра у укупном увозу.

Као и многе друге европске земље, Шпанија је у потпуности зависна од увоза нафте и гаса за снабдевање домаћих потрошача, а цене тих енергената су скочиле након руског напада на Украјину.

Шпанија се обавезала са партнерима из Европске уније на смањење потрошње гаса, при чему ће углавном срезати потражњу енергије коју производе електране на гас.

Влада у Мадриду је прошле недеље увела низ ограничења на потрошњу струје, укључујући и ограничења температуре за клима уређаје и ноћну расвету.

Ова земља разматра изградњу гасовода који би повезао Пиринејско полуострво са централном Европом како би део гаса који увози из других земаља, искључујући Русију, могла да пумпа у остатак Европе.

Turska smanjila referntnu kamatu uprkos inflaciji od 80%

Преузмите андроид апликацију.