Почетна > Србија
Србија

Трговинска размена Србије и Русије од јануара до јула 2,4 милијарде долара

Заједнички пројекти Србије и Русије и интезивна билатерална сарадња у великој мери доприносе економском напретку Србије, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и истакао да трговинска размена две земље расте, што је резултирало тиме да Русија постане четврти спољнотрговински партнер Србије.
Фото: Танјуг/Александар Радовановић

Поповић, који је и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, одржао је састанак са новоименованим копредседником руског дела Међувладиног комитета Максимом Решетњиковим, министром за економски развој Руске Федерације.

Поповић је честитао Решетњикову на новој функцији и изразио уверење да ће својим залагањем у оквиру Међувладиног комитета, једнако успешно и одговорно као његов претходник, допринети унапређењу српско-руске сарадње.

Министри су разговарали о економским односима Србије и Русије који константно јачају, као и о правцима њиховог даљег развоја, те изразили задовољство порастом обима спољнотрговинске размене Србије и Русије.

Како је саопштено из кабинета министра за иновације и технолошки развој, трговинска размена Србије и Русије током 2021. године износила је 2,8 милијарди долара, што је раст од 13 одсто у односу на 2020. годину.

„Извоз Србије у Русију је износио близу милијарду долара, а вредност увоза из Русије у Србију 1,8 милијарди долара. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Русија постане четврти спољнотрговински партнер Србије“, навео је Поповић.

Тренд раста је настављен и током ове године, пише у саопштењу у ком се истиче да је у периоду од јануара до јула ове године трговинска размена две земље износила 2,4 милијарди долара, што представља повећање од чак 56,94 одсто у односу на исти период прошле године.

„Уверен сам да ћемо, уз подршку председника Александра Вучића и Владимира Путина, одржати контиунитет јачања економске сарадње Србије и Русије“, рекао је Поповић.

Захвалио се Руској Федерацији на подршци коју пружа Србији у вези са очувањем њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и Метохије, као и на томе што са великом пажњом прати тренутну ситуацију на Косову и Метохији.

Поповић је поновио став Владе Србије да Србија неће уводити санкције Русији, док је министар Решетњиков рекао да цене став српских партнера.

„Ценимо став српских партнера – ви чувате самостални став у тешкој актуелној ситуацији“, рекао је Решетњиков, додаје се у саопштењу.

Svečani doček za mađarsku predsednicu Katalin Novak

Преузмите андроид апликацију.