Почетна > Бизнис
Бизнис

Трећи Шумадијски фестивал ракије 26. новембра у Крагујевцу

Трећи шумадијски фестивал ракије окупиће 26. новембра у Крагујевцу прозивођаче воћних ракија – 40 излагача из свих крајева земље, најављено је данас у Привредној комори Србије.
Фото: Pixabay

Сајам ће бити одржан у организацији Регионалне асоцијације произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Туристичке организације града Крагујевца, уз подршку ПКС и Регионалне привредне коморе Крагујевац.

Директор РПК Крагујевац Предраг Лучић рекао је на конференцији за медије у ПКС да је у првих девет месеци ове године извоз јаких алкохолних пића из Шумадијског и Поморавског округа реализован у износу од 775.000 евра, што је повећање од 63,8 одсто у односу на исти период прошле године.

„Организација оваквих фестивала је битна за даље брендирање наших производа, као и за повећање извоза јаких алкохолних пића, јер на тај начин доприносимо расту БДП-а. ПКС и РПК ће наставити да подржава овакве манифестације, јер су наши произвођачи ракије најбољи чувари традиције“, рекао је Лучић.

Председник удружења „Шумадијска ракија“ Горан Мијаиловић, које је један од организатора овог фестивала, рекао је да се ради очувања традиције и националног бренда ове године организује четврто оцењивање воћних ракија, као и да је најбоље оцењена шљивовица.

„Шумадија је најпознати по шљивовици, а ми као удружење радимо активно на заштити геограсфске ознаке, па смо тако 2019. године добили дозволу за коришћење ознаке Шумадијска шљивовица“, рекао је Мијаиловић.

Додао је да је један од циљева ове манифестације промоција дестилерија из Србије.

Представница Туристичке организације Крагујевца Емина Драмлић рекла је да са поносом ове године фестивал окупља 40 излагача, од којих ће 30 бити дестилерије из свих крајева земље.

„Уз произвођаче ракије, на фестивалу ће бити представљени и произвођачи деликатеса и гасторномских производа, као и произвођачи опреме за дестилерије, а планирана је и додела награда за четврто до сада оцењивање квалитета воћних ракија“, изјавила је Драмлић.

Председник сектора за биљну производњу и прехрамбену индустрију у ПКС Александар Богуновић је рекао да је у воћарству најзаступљенија производња шљива и да 70 одсто тих шљива заврши у дестлеријама за производњу ракије.

„Стога је јасно зашто ПКС поклања велику пажњу произвођачима, пре свега, ракије јер је то пољопривредни произвоод који забележава константан раст у извозу“ рекао је Богуновић.

Он је додао да велики проблем регистрованим произвођачима праве нелегални произвођачи, јер је таква продаја опасна пре свега за потрошача, који конзумира производ непровереног квалитета.

Квалитет ракије од воћа са наших простора препознат је у свету, што показује константан раст извоза сваке године, као и награде које освајају наши произвођачи.

Од почетка ове године извоз ракије повећан је за око 30 одсто у односу на претходну годину и достигао је вредност већу од 10 милиона евра.

По вредности највише ракије извозимо у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД и БиХ, док је највећи раст вредности извоза и ове године забележен на тржиште Швајцарске, речено је у ПКС.

Momirović: Prioriteti privatni sektor,nove investicije, region

Преузмите андроид апликацију.