Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Трећи дан Сајма пољопривреде посвећен воћарима и виноградарима

На Пољопривредном сајму у Новом Саду у току је трећи дан, а традиционално, он је посвећен воћарима и виноградарима.
Фото: Градске инфо

У организацији Привредне коморе Војводине, Пољопривредног факултета у Новом Саду, Задружног савеза Војводине, Научног воћарског друштва Србије и Савеза виноградара и винара Србије организована је стручна конференција која је окупила  стручњаке и произвођаче.

Специјални гост конференције била је делегација италијанске регије Фријули- Венеција- Ђулија, која је поделила своја знања и искуства.

У свом обраћању, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је изјавио да су воћарство и виноградарство важан део привреде и пољопривреде, те да ће Привредна комора Војводине свакако бити ту за овај део привреде, како кроз овакве конференције, тако и на све друге начине који ће допринети њиховом успешном пословању.
Фото: Градске инфо

„Колико је значајно воћарство у нашој републици, то најбоље показују подаци. Прошле године извоз воћа износио је 850 милиона евра, а то чини 20 посто укупног извоза аграра. Из тог разлога су овакве конференције неопходне, како би се производња воћа још више унапредила.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица у свом обраћању констатовао је да су у протеклом периоду постигнути изузетни резултати у воћарској, односно виноградарској производњи.
Фото: Градске инфо

„Тај успех првенствено је резултат заједничког рада наших произвођача, примене савремених научно-техничких сазнања и велике подршке коју смо имали од стране државних органа, Привредне коморе и Задружног савеза Војводине. Пред нама су велики изазови, како одржати производњу у ситуацији када је дошло до повећања цена свих неопходних материјала, како да одржимо задовољавајући квалитет производа. Други изазов је инвестирање, јер без инвестирања нема напретка. Изаови су испред нас, а ја се надам да ћемо тим изазовима свизаједно успешно одговорити, “ рекао је проф. др Тица.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ је подсетила да је њихов Савез више пута истицао потребу задружног удруживања, посебно у воћарству и повртарству, пољопривредника који се баве овом граном производње, јер код њих удруживање даје набрже ефекте.
Фото: Градске инфо

„Кроз удруживање, заједно они могу доћи до преко потребних средстава за производњу, складиштење и прераду, који су им потребни. Исто то се односи и на увођење нових технологија, на увођење савремене механизације и многе друге аспекте. Такође, ту су и неке мање познате ствари које би имале велики значај, попут заједничког маркетинга својих производа, како доћи до финализације производа из воћарства и повртарства, што у многоме може повећати доходак,“ додала је Јелена Несторов Бизоњ.

Фото: Градске инфо

На дану воћара обратили су се и Велимир Станојевић, државни секретар у министарству пољопривреде, проф. др Зоран Кесеровић и стручни предавачи, као и представници министарства пољопривреде италијанске регије Фријули- Венеција- Ђулија.

Aktivnosti Privredne komore Vojvodine trećeg dana Poljoprivrednog sajma

 

Преузмите андроид апликацију.