Почетна > Србија
Србија

Трансбалкански коридор за пренос струје завршен до Краљева

Електромреже Србије (ЕМС) су успешно и у рекордном року завршиле Другу Секцију Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије, рекла је данас Танјугу генерална директорка ЕМС Јелена Матејић при обиласку трафо станице Драгосињци код Краљева.
Фото: Unsplash/Fré Sonneveld

Матејић је навела да се ради о пројекту од највишег националног и паневропског значаја, који има стратешки приоритет и важност, а ЕМС га је реализовао уз подршку грантова из ЕУ, међународног кредита и сопствених средстава.

„Далеководна траса од 60 километра изграђена је у кратком и рекордном року, од 2020. године до данас. Изведени су радови у трафостаници, па је Краљево по први пут добило трансформацију на 400 киловолтном супериорном напону, највишем напону у Србији“, рекла је генерална директорка ЕМС.

Навела је да је завршетак друге секције Транбалканског далековода увод у трећу и четврту секцију.

„Већ сада имамо и огроман финални резултат кроз могућност да се у овом делу централне Србије развија привреда. Да још боље напонске прилике, стабилност, сигурност и поузданост рада мреже допринесу развоју централне Србије“, рекла је Матејић.

Оценила је да ЕМС ради интензивно, као никада у историји овог друштва, и никада као у историји свеукупно преносних система у читавом региону.

Навела је да је од 2011. године до данас ЕМС кроз пројекте реализовао инвестиције вредне 380 милиона евра, те да ће до краја 2030. кроз инвестиције које су у току додатна реализација бити вредна 760 милиона евра.

„Од 2013. до данас, подигли смо снагу трансформације у Србији за 17 одсто, а очекујемо да до 2030. буде увећање 40 посто“, рекла је Матејић.

Оценила је да инвестициони замах траје, да ЕМС ради даноноћно и доноси сигурност за становништво и привреду.

„Захваљујући инвестицијама и напорима, становништво не осећа дубоку кризу која потреса цео свет, а посебно Европу последњих дана. Ниједан становник Србије није био угрожен, нити је имао рестрикцију искључиво захваљујући ЕМС-у, јер смо пребродили све немогућности да се становништво снабдева из производних ресурса у нашој земљи“, рекла је Матејић.

Она је казала да је ЕМС припремио Србију за нову енергетску транзицију, и подсетила да је 2016. године основана међудржавна фирма СЧ за координацију сигурности.

Навела је да је ЕМС оснивач и 75 постотни сувласник једине берзе електричне енергије која послује активно на Западном Балкану.

Матајић је најавила да се сада улази у кооперацију са словеначком берзом, како би била створена прва регионална берза у овом делу Европе.

Обе стране власници су истих 33,3 посто, а убрзане су активности да се Мађарска придружи истим процентом, те да регионална берза до краја године почне са оперативним радом.

Навела је и да је после састанка на врху Србије и Мађарске, те на министарском нивоу, договорено дуплирање капацитета интерконектора ка Мађарској.

„Већ су потписани меморандуми о сарадњи који ће допринети да се пројекти заврше до хоризонта 2030. године“, рекла је Матејић.

Радове на другој секцији извео је конзорцијум Енерготехника Јужна Бачка, Електромонтажа Краљево и Елнос БЛ, чији представник Илија Лабус каже да су изузетно поносни на извођење пројекат од националног значаја.

Навео је да су радили са више коопераната, и пар стотина људи, а посао завршили пре рока уз добру сарадњу са инвеститорима, за годину и по дана.

„Краљево 3 трафо станица није само значајна као део Трансбалканског коридора, него и због побољшања напонских прилика у овом региону Западне Србије, јер је реч о првој трафо станици на 400 киловата“, рекао је Лабус.

О локално уништеној путној мрежи, одговорио је да је тешка механизација морала да девастира путеве.

Нагласио је да ће ти проблеми бити решени, а путеви враћени у пређашње стање.

Otvorena obilaznica u šest traka do tunela Straževica

Преузмите андроид апликацију.