Почетна > Свет
Свет

Трамп данас на суђењу због оптужби да је преценио вредност своје имовине

Бивши амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће се данас појавити пред судом на почетку грађанског суђења за превару у којем ће се суочити са, како тврди, “лажном оптужбом“ да је на превару „надувао“ вредност некретнина и друге своје имовине.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

“Ујутро идем на суд да се борим за своје име и репутацију“, написао је Трамп на својој друштвеној мрежи “Истина“, а државну тужитељку Летишу Џејмс која ће бити судија на суђењу назвао “неправедном, неосетљивом и злочестом у потери за мном“, наводи Ројтерс.

Судија државе Њујорк Артур Енгорон прошле недеље донео је пресуду у којој је утврдио да су Трамп и његова породична фирма на превару повећали вредност његових некретнина и друге имовине како би то потпомогло његовим пословним потребама, што су Трамп и његови сарадници негирали.

“Она је проценила вредност имања Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди на 18 милиона долара, док оно заправо вреди 50 до 100 пута више. Њене процене служе за превару у истрази за мешање у изборе, и још горе. Читав овај случај је лаж! Видимо се на суду у понедељак ујутру“, навео је Трамп.

Тужитељка Џејмс затражила је казну од најмање 250 милиона долара, забрану Трампу и његовим синовима Доналду Јуниору и Ерику да воде послове у Њујорку, као и петогодишњу забрану комерцијалне употребе некретнина у власништву Трампа и његових компанија.

Агенција наводи да овај случај није повезан са четири кривичне оптужнице против Трампа, укључујући и покушај да поништи председничке изборе 2020.

Neformalni sastanak šefova diplomatije EU u Kijevu, prvi takav skup van EU

Преузмите андроид апликацију.