Početna > Život i stil
Život i stil

Sedam novih načina da ofarbate jaja ovog Uskrsa!

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, pravoslavni hrišćani na Veliki petak imaju običaj da farbaju jaja.
Foto: Pixabay/suju-foto

Naše bake su to nekada radile na sasvim jednostavan način ne bi li ispunile ono što im tradicija i običaji nalažu.

Međutim, kao i danas, pre puno godina takođe je bilo onih koji su više, ili manje, kreativni.

Tako su naše bake, učile od svojih mama da vaskršnja jaja ipak ne treba samo farbati u lukovini, već ih prošarati raznim oblicima cvetova i listića koji će jajetu na kraju dati neku zanimljivu šaru.

Pored tehnike farbanja u lukovini, one su koristile i druge načine za farbanje za kojima mi danas nemamo potrebe. Neke od njih su farbanje cveklom, sokom od višnje i mlevenom paprikom.

Farbanje jaja mlevenom paprikom:

Ovde je veoma važno da paprika koju koristite ne bude ljuta, jer ljutina može da probije kroz ljusku i šta ste onda uradili? Potrebno je da sipate četiri kašike mlevene paprike u litar vode, dodate malo soli i sirćeta i skuvate jaja.

Farbanje jaja sokom od višanja ili cveklom:

Farbanje zahteva identičan postupak, u vodu u kojoj kuvate jaja dodajete malo soli i malo sirćeta i zavisi za koju se tehniku odlučite sok od višanja, ili cveklu.

Farbanje jaja u lukovini:

Potrebno je da jaja pre postupka obrišete vlažnom krpom i na njih stavite sve one travke i cvetiće čije oblike želite da vidite na jajetu kada bude gotovo. Kada prislonite travke one će se zbog vlažnosti odmah zalepiti na jaje.

Jaje zatim stavite u čarapu i vežete, a lukovinu koju ste prethodno sitno iseckali poređate po dnu šerpe, zatim naređate red jaja, pa preko opet lukovinu. Dodate so, sirće i hladnu vodu i kada jaja provre smanjiti vatru i kuvati još petnaestak minuta.

Kada jaja izvadite, tek nakon dve minute možete seći čarapu i vaditi ih da vidite šta ste napravili.
Foto: Privatna arhiva

Pored ovih tradicionalnih načina farbanja jaja, savremene domaćice, čini se, svake godine osmisle nekoliko novih tehnika i načina za ukrašavanje koje im ne oduzimaju puno vremena, a rezultati su fenomenalni.

Trikovi za farbanje jaja:

Jaja je najbolje izvaditi jedan dan pre farbanja iz frižidera kako ne bi došlo do pucanja.

Ukoliko potonu tokom kuvanja, jaja su sveža, a ukoliko ostanu na površini – nisu!

Kada dodajete sirće pri kuvanju morate da pazite na količinu. Velika količina sirćeta uticaće i na ukus i na miris vaskršnjih jaja.

Jaja možete sami da izbelite tako što ćete jaje staviti u staklenu posudu i preliti ga sirćem. Ostavite ga da stoji u sirću dok ne primetite da se tečnost postepeno boji, a jaje gubi svoju prvobitnu boju.

Farbanje jaja sa vatom:

U pitanju je veoma brz način farbanja. Jaja prethodno obarite, a možete ih i izbeliti ukoliko već ne kupujete bela jaja. (Ništa od ovoga ne morate raditi, samo je, jednostavno, mnogo lepše boju nanositi na čisto belo jaje.)

Od pribora vam trebaju samo veći komad vate i tečne boje za jaja. Potrebno je da otkinete vatu tako da može da obuhvati celo jaje i zatim na nju nanesete razne boje po izboru.

Ovde bukvalno možete da se igrate kako želite. Na vatu možete da nanosite tačkice, prugice, ili bilo kakve oblike koji vam padnu na pamet.

Zatim prislonite jaje na vatu, obmotate ga sa svih strana i dobro utapkate boju. Sačekajte petnaestak minuta, te nakon toga “oslobodite“ jaje.

Farbanje jaja sa šlagom:

Jaja je za početak potrebno izbeleti i obariti. Umutite čvrsto šlag i ravnomerno rasporedite određenu količinu u kalup za mafine.

Koristite prehrabmene boje i u svaki kalup sa šlagom nakapajte različite nijanse kako bi vam jaja bila što interesantnija. Čačkalicom promešajte i prošarajte i zatim ubacite jaje u kalup i nežno ih okrećite kašikom.

Ostavite jaja da stoje u šlagu oko 40 minuta, a zatim vadite jedno po jedno jaje i ispirajte vodom.

Farbanje jaja rižom:

Jaja obariti i izbeleti. Jaja treba da budu još uvek topla kada krenete sa postupkom. U jednu posudicu dodati pirinač dugog zrna i prehrabenu boju, ili tečnu boju za jaja. Ubacite jaja u posudicu i kašikom ga izokrećete tako da uhvati boju sa svih strana. Od toga koliko ćete ga okretati zavisi koliko će šara na kraju i poprimiti.

Na kraju svih ovih tehnika ostaje ono što je zajedničko i tradicionalnim, ali i urbanim domaćicama, a to je premazivanje jaja uljem za sjaj.

Naše bake su nekada za ovu namenu koristile zejtin, dok mi sada najviše volimo kokosovo ulje, bilo kako bilo, rezultat je isti – sjajan!

Koliko čokolade treba da jedu deca za Uskrs? Evo šta kažu nutricionisti

Preuzmite android aplikaciju.