Почетна > Бизнис
Бизнис

Топлане Србије: Све топлане раде без смањивања температуре

Председник пословног удружења „Топлане Србије“ Дејан Стојановић изјавио је данас да све топлане у земљи испоручују топлотну енергију потрошачима без већих проблема и да се неће смањивати температура у становима и пословним просторима.
Фото: Unsplash/Mikhail Ilin
„Сви су јутрос почели са испоруком топлотне енергије, само је у неколико градова било ситнијих проблема који су отклањани у току дана. Ради се углавном о проблемима на шахтовима или цевима дистрибутивне мреже. Испорука се одвија континуирано и у складу са прописима о начину снабдевања потрошача топлотном енергијом“, рекао је Стојановић за Тањуг.

Напоменуо је да је прописана температура у загреваном простору између 19 и 21 степен Целзијуса и да ће испорука грејања бити обустављена у случају повећања спољних температура.

„Краткорочна прогноза за неколико наредних дана каже да ће већ од викенда почети ниже температуре, тако да ће испорука топлотне енергије бити континуирана“, навео је Стојановић.

Нагласио је да су обезбеђене довољне количине гаса, мазута и лож уља за све котларнице у земљи.

„Што се тиче природног гаса, складишта у Банатском Двору и Мађарској су пуна, топлане су обезбедиле довољне количине залиха мазута и лож-уља и нешто су их и повећале током октобра, тако да сада имамо стабилну ситуацију, уколико уговорено количине гаса буду улазиле у државу“, рекао је Стојановић.

Прецизирао је да су топлане набавиле количине мазута и лож-уља које су довољне за 25 до 30 одсто грејне сезоне, али и додао како се остатак залиха налази у државним складиштима.

„Нешто се налази у оперативним, нешто у робним резервама. Имамо јако добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике и са владом. Такву смо ситуацију имали и прошле године, када смо брзо реаговали према неким топланама које нису имале довољно енергената, попут Зајечара, па су обезбеђене неопходне количине“, рекао је Стојановић .

Он је нагласио да неће бити смањивана температура у загреваном простору и прецизирао да је таква мера помињана само у случајевима где се простор загрева изнад прописане температуре.

„Све што смо прицали о потенцијалном смањењу температуре грејаног простора се односи на оно где је било 23, 24 степена, а не да се са 19 степени спушта на 17 или 16 степени, јер ће у том случају људи да се догревају на електричну енергију, што нам није циљ, јер електро и топланско снабдевање морају да раде синхронизовано како бисмо имали стабилност система“, објаснио је Стојановић.

Преговори са Светском банком за 505 милиона долара

Преузмите андроид апликацију.