Многи од нас не могу да замисле почетак дана без кафе. Да ли је здравији избор топла или хладна кафа? Шта кажу научници?
Занимљив је податак да се широм света годишње попије преко 400 милијарди шољица кафе. Испијање кафе доноси те мале ритуале који чине да се осећамо добро, што је доказала и студија, у којој је откривено да кафа подстиче осећања љубазности, пријатељства и среће.
Сматра се да зрна кафе садрже витамине Б, калијум, рибофлавин и око хиљаду различитих биљних једињења.
Поред тога, кафа је такође одличан извор антиоксиданата. Међутим, поставља се питање да ли има разлике између топле и хладне кафе, и ако има, која варијанта је здравија?
Топла или хладна кафа?
Постоји више начина да направите ледену кафу. Хладни напитак се прави са хладном водом за нижу киселост. Ледена кафа има тенденцију да буде мање кисела и нежнија за ваш пробавни систем, за разлику од топле кафе.
С друге стране, врућа кафа има више антиоксиданата него хладна кафа. Наравно, додатни додаци попут шећера могу променити здравствене предности и учинити кафу нездравом.
Преузмите андроид апликацију.