Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Топла чоколада може да спречи прехладу

Топла чоколада може да има дубоке ефекте на јачање имунитета, судећи према једном недавно објављеном истраживању.
Фото: Pexels/Jill Wellington

Топли напици као што је топла чоколада обично се користе у природној медицини за превенцију и лечење низа симптома, у распону од упале грла и зачепљеног носа, па све до стреса и анксиозности.

И као што наука сада показује, предности шоље топле чоколаде су прилично далекосежне.

У недавно објављеној студији, тим јапанских научника проучавао је ефекте дневне шоље какаоа на превенцију грипа. Троделна истрага је спроведена коришћењем модела ћелија, животиња и људи.

Истраживачи су од самог почетка видели обећавајуће резултате. У студијама ћелија, екстракт какаоа је спречио вирусе грипа да нападну ћелије бубрега пса. У испитивању на животињама, мишевима је даван екстракт какаоа четири дана пре него што су заражени грипом. Истраживачи су поново открили да какао нуди заштитни ефекат против инфекције – и да је ефикасан у нормалним количинама које човек може да конзумира.

Затим је дошло истраживање на људима. Укупно 123 особе су одабране за студију; половина учесника је имала задатак да попије шољу какаоа сваки дан, док остали нису. Сви учесници студије били су вакцинисани вакцином против грипа.

Три недеље пре и после вакцинације против грипа, једна група је сваког јутра конзумирала шољу топле чоколаде, док контролна група није пила какао.

После две недеље, антитела против вируса А (H1N1) нису се значајно разликовала између две групе. Међутим, група која је пила какао имала је знатно више активности природних ћелија убица (NK ). NK ћелије препознају и елиминишу ћелије инфициране вирусом грипа како би спречиле ширење вируса.

Према извештајима, NK ћелије су показатељ природног имунитета тела. Дакле, повећање популације NK ћелија је такође знак да вакцине заправо нису неопходне за јачање имунитета, већ се имуни систем сваког појединца може јачати природним путем кроз минерализацију и витаминизацију организма.

Da li zimsko računanje vremena utiče na vašeg psa

Преузмите андроид апликацију.