Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Топ 50 најздравијих намирница: Већину баш сада можете наћи на пијаци

Здравље на уста улази.
Фото: Pixabay/dbreen

Поврће и воће би уз житарице требало да буду темељ исхране, односно свакога дана треба појести пет порција поврћа и од три до четири порције воћа. На пример, купус је одличан антиоксидант и спречава упале, а блитва има антиупална својства и смањује ризик од високог притиска, дијабетеса типа 2, атеросклерозе, артритиса и гојазности.

Сардине, рецимо, делују као превентива код кардиоваскуларних болести и садрже хранљиве материје које јачају имунолошки систем, хељда може помоћи код дијабетеса јер снижава ниво глукозе у крви, док јабуке побољшавају здравље срца и плућа, а то нам је у данашње време и те како потребно.

Такође, имајте на уму да је неке врсте поврћа најбоље кувати на пари пет минута – броколи, кељ, прокељ, шаргарепу, махунарке, док је седам минута идеално за кромпир и бундеву, а кратко кување у води препоручује се за спанаћ и блитву, и то између један и три минута.
1. Шљиве и суве шљиве

Обилују антиоксидансима. Богате су хранљивим материјама и притом су доброг укуса. Још од давнина познате су код спречавања затвора. Пуне су топивих влакана чија је улога важна за функцију црева и састав столице.

2. Коморач

Снажан је антиоксиданс с противупалним дејством. Одлично делује на пробаву и смањује ризик од проблема у пробавном тракту, укључујући и чир на желуцу.

3. Малине

Ово воће је одлично због тога што одржава пожељну телесну тежину. Исто тако је богато снажним антиоксидансима. Пружа противупалну заштиту и регулише шећер у крви. Добре су и у спречавању настанка рака.

4. Овас

Овас је житарица која побољшава здравље срца. Добар је извор магнезијума и уравнотежује шећер у крви. Богата је влакнима, а добро је подносе и особе са целијакијом.

Фото:Pixabay/iha37
5. Карфиол

Има противупално дејство и пружа заштиту од кардиоваскуларних болести. Уклања токсине из организма и доприноси детоксикацији.

6. Јаја

Садрже све амино-киселине и одличан су извор беланчевина. Јаја су пуна селена и јода, а у њима се налазе и сви витамини Б, међу којима је и колин. Њега у јајима има више него у било којој најздравијој храни на свету.

7. Блитва

Изврстан је извор витамина Ц, Е, А, минерала мангана и добар извор цинка. Има антиупална својства и смањује ризик од високог притиска, дијабетеса типа 2, атеросклерозе, артритиса и гојазности. Извор је калцијума и штити кости.

8. Кељ

Садржи обиље храњивих материја које подстичу детоксикацију организма, што је кључно за добро здравље. Може помоћи у избегавању хроничне упале. Прехрамбена влакна у њему одлична су за пробаву.

9. Бруснице

Спречава инфекције мокраћног система и лечи их. Делује противупално на зубно месо и пробавни тракт. Побољшава здравље срца и смањује ризик од чира на желуцу.

10. Јогурт

Садржи живе микроорганизме који су добре за пробаву и апсорбују хранљиве материје. Регулишу шећер у крви и смањују ризик од дијабетеса типа 2.

11. Хељда

Може помоћи код управљања дијабетесом јер снижава ниво глукозе у крви. Смањује ризик од повећања холестерола и крвног притиска. Магнезијум у њој опушта крвне жиле.

12. Диња

Извор је витамина А и Ц, као и снажних антиоксиданаса који штите станичне структуре и ДНК од оштећења. Једна шољица диње има само 54 калорија, па је одлична намирница за одржавање телесне тежине. Богата је калијумом, витаминима из Б групе, магнезијумом и влакнима.

13. Бакалар

Бакалар је добар извор протеина, а одличан је и у регулацији шећера у крви. Може побољшати здравље срца, а доприноси и губитку килограма.

14. Говедина

Месо говеда богат је извор беланчевина, витамина Б и минерала попут гвожђа и цинка. Краве које пасу на пашњаку обично имају виши ниво масне киселине у прехрани која се преноси на људе који је једу.

15. Индијски орах

Овај орашасти плод побољшава здравље срца и костију. Исто тако, садржи препоручену дневну дозу бакра.

16. Кајсије

Садрже снажне антиоксидансе. Добар су извор витамина А и Ц. Побољшавају здравље очију и чувају од губитка вида узрокованог старењем. Чувају здравље срца, а штите од упала.

17. Наранџа

Изврстан су извор витамина Ц. Ублажавају и штите од упалних реакција. Повољно делују на јетру, бубрег и срце, а побољшавају и флексибилност крвних судова.

18. Купус

Купус је одличан извор витамина Ц. Пружа одличну антиоксидантну заштиту и спречава упале.

19. Смокве

Смокве се сматрају добрим извором влакана која регулишу систем за варење. Истичу се и по садржају антиоксидантних хранљивих материја.

Фото: Pixabay/couleur
20. Празилук

Празилук садржи значајне количине флавоноида кемпферола који помаже заштити зидова крвних судова од оштећења.

21. Тиквице

Одличан су извор мангана и витамина Ц, као и антиоксиданса који су корисни у заштити очију. Имају позитиван учинак на шећер у крви и добре су против упала.

22. Кромпир

Снабдева нас великом количином хранљивих материја. Добар је извор витамина Б6, витамина Ц и минерала мангана и калијума. Повећава антиоксидантну заштиту. Добар је за здравље срца и крвних судова.

23. Махунарке

Зелене махуне богате су антиоксидансима. Имају противупално дејство, а исто тако побољшавају здравље срца и регулишу ниво масноћа у крви.

24. Лубеница

Лубеница пружа противупалну заштиту и има снажна антиоксидантна својства. Ако једете лубеницу са семенкама, онда знајте да су оне одличан извор протеина. Такође је добра за здравље срца.

25. Паприка

Паприке осигуравају широк распон антиоксиданса, нпр. витамина Ц и Е. Добре су у превенцији кардиоваскуларних болести и имају антиканцерогено деловање.

26. Кикирики

Смањује опасност од развоја срчаних болести. Извор је витамина Е и помаже одржавању равнотеже нивоа шећера у крви.

27. Крављи сир

Сир има велику количину протеина, али и витамина А, Д, Е и К. Његово најважније деловање је одлична регулација шећера у крви.

28. Црвени лук

Може повећати густину костију, а то је посебно корисно за жене у менопаузи. Побољшава здравље срца и одржава равнотежу упалних процеса и штити од рака.

29. Јабука

Побољшавају здравље срца, регулише ниво шећера у крви, побољшавају здравље плућа и подржавају оптимално здравље.

30. Маслиново уље

Промовише здравље срца и здравље костију, подржава здравље пробаве, подстиче когнитивне функције и смањује ризик од рака.

Фото: Pixabay/Toma66
31. Боровнице

Пружају снажну антиоксидативну заштиту и побољшавају здравље срца.

32. Цвекла и репа

Многи фитонутријенти у цвекли и репи делују као противупална једњења. Пружају антиоксидативне користи, а за пигменте бетаине показано је да побољшавају активности другог нивоа процеса детоксикације.

33. Ананас

Један оброк ананаса садржи више витамина Ц од дневне препоручене дозе, па има заиста јаку антиоксидантну заштиту.

34. Краставци

Неке од добробити краставаца јесте благотворно деловање антиоксиданса и противупално деловање. Они исто помажу у контроли телесне тежине, али и делују на спречавање обољења од рака.

35. Ораси

Утичу на здравље срца и венског системаа. Побољшавају метаболичко здравље и здравље костију. Због својих бројних антиоксиданса и нутријената који делују противупално, ораси имају и антиканцерогена својства.

36. Јагоде

Побољшавају рад срца. Одржавају ниво шећера у крви и смањују ризик од дијабетеса типа 2. Побољшавају когнитивне и моторичке функције.

37. Срделе

Ова врста рибе одлична је јер делује као превентива код кардиоваскуларних болести. Срделе такође садрже хранљиве материје које доприносе бољем имунолошком систему и противупалном деловању, а то су витамин Д и омега-3 масне киселине.

38. Шпаргле

Шпаргле делују противупално и пуне су антиоксиданаса. Добре су за пробавни систем, здравље срца те помажу у регулацији нивоа шећера у крви.

39. Банане

Обилују калијумом, који има благотворно деловање на кардиоваскуларни систем. Прехрамбена влакна, која садрже, помажу у регулацији брзине пробаве.

40. Кељ

Истиче се као намирница која штити од рака. Побољшава здравље срца тако што снижава ниво холестерола. Помаже у процесу детоксикације.

41. Спанаћ

Има противупално деловање, поготово за пробавни тракт. Обилује витамином Ц и другим антиоксидансима. Побољшава здравље очију и костију.

42. Пилетина

Најпознатија је по високом уделу беланчевина и осигурава богату нутритивну потпору. Има противупалне благе учинке на кардиоваскуларни систем.

43. Лимун

Обилује витамином Ц и другим фитонутријентима који придоносе повећању хранљивих вредности.

44. Целер

Има противупално, али и антиоксидативно деловање. Има позитиван утицај на кардиоваскуларне болести, а неки састојци из целера могу деловати као средство за опуштање мишића. Побољшава рад пробавног система, а има и диуретски учинак.

45. Туњевина

Богата је омега-3 масним киселинама, које су важне за правилну регулацију упалног система људског тела. Има благотворно деловање на кардиоваскуларни систем. Такође има антиоксидативно деловање.

46. Маслине

Пружају антиоксидантна и противупална својства, што их чини природном заштитом против рака. Једноструко незасићене масне киселине помажу у снижавању крвног притиска.

47. Парадајз

Богате су антиоксидансима и добар извор витамина Ц, А, Е, као и минерала мангана. Смањују могућност оболијевања од срчаних болести јер регулирају масти у крви. Побољшавају здравље костију управо због великог удела антиоксиданса.

48. Бели лук

Добар је за очување здравља срца. Снижава триглицериде у крви, као и укупни холестерол, те одржава стабилан крвни притисак. Има антибактеријско и антивирусно деловање, а уједно подржава здраво мршављење.

49. Броколи

Броколи унапређује здравље срца. Осигурава влакна, чиме унапређује здравље пробавног система. У њој се налазе каротеноиди, који добро утичу на здравље очију. Поспешује метаболизам витамином Д и помаже у детоксикацији.

50. Шаргарепа

Шаргарепа је богата антиоксидансима. Корисна је за кардиоваскуларно здравље. Одлично делује на здравље очију, те смањује стопу оштећења видног неррва, који се повезује с повишеним притиском унутар ока. Смањује и ризик од обољења од рака дебелог црева.

Да буду као тек убрани: Како правилно да замрзнете летње плодове?

 

Преузмите андроид апликацију.