Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Томосијада – први скуп југо-мото носталгичара у Каћу

Неколико стотина мотораша окупило се јуче у Каћу на првом мото скупу заљубљеника у мотоцикле југословенске производње произвођача „Томос“.
Фото: РТВ

На простору бивше Југославије готово да нема мотоциклисте који је своје прве километре није прешао на неком од мотора марке Томос.

Иако је пре неколико година престала производња овог чувеног двоточкаша он и даље привлачи велику пажњу љубитеља мотора.

Старт учесника прве Томосијаде била је у Каћу након чега су учесници продефиловали улицама Будисаве, Шајкаша, Вилова, Лока и Гардиноваца.

Мотораше су током вожње пратила два комби возила, чији је задатак био да помогну уколико би дошло до квара на њиховом мотоциклу.

„Љубитељ сам од најраније младости, а сад је дошло неко време да то мало обновимо и да отргнемо од заборава ово нешто што је остало у некадашњој нашој држави. И ето ово је први мото скуп на којем сам учествовао“, каже за РТВ Дарко Вучић из Бањалуке.

„Добили смо позивнице, тако да нам је драго што смо ту и надам се да ће бити нешто лепо. Томос није скуп, јефтин је да се одради неки ремонт“, објашњава Славко Мирчески из Прилепа.

У бившој Југославији била је права реткост поседовати неки мотор који није направљен у Томосовој фабрици. Зато не чуди што су они током шездесетих и седамдесетих година стекли велику популарност на овим просторима.
Фото: РТВ

Организатор „Томосијаде“ Игор Јовичић напомиње да је „Томос“ у животу многих Југословена био први мотор.

„Били су то први почеци и то је можемо да кажемо и прва љубав неким моторашима. И ево они су самим тим доказали и показали својим доласком овде. Ми очекујемо много већи број. Имамо пријављених од 150 до 200 учесника“, тврди Јовичић и додаје да су ти мотоцикли били један од симбола бивше Југославије.

Током свог постојања фабрика Томос произвела је на хиљаде модела ових популарних двоточкаша.“

Производња популарне „зољице“ је престала пре неколико пошто је произвођач банкротирао, али несумњиво и даље има оних који воле овај мотор.

А како организатори скупа најављују, њихова окупљања наставиће се и наредних година.

U Srbiji 326 novozaraženih od korone, dvoje preminulo

Преузмите андроид апликацију.