Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Томашевић: Није смак света ако кошаркаши не оду на СП

Пласман кошаркашке репрезентације Србије на Светско првенство 2023. године под великим је знаком питања после пораза у квалификацијама од Летоније и Белгије, а прослављени репрезентативац Дејан Томашевић сматра да није смак света уколико се „Орлови“ не пласирају на планетарну смотру.
Фото: КСС

Изабраници Светислава Пешића у новоформирану И групу ушли су са скором 1-3, колико има и Велика Британија.

Белгија и Турска имају скор 2-2, Летонија и Грчка по 3-1, с тим што је значајан податак да и Летонија и Белгија имају бољи међусобни скор од Србије.

„Треба сви да верујемо и подржимо их позитивном енергијом. Неће бити трагицно ни ако се не оде на Светско првенство. Много би потребније било направити анализу зашто нам се то дешава. Није кошарка једини спорт. Сведоци смо чак и ватерпола, где је била велика смена генерација. То је све нормално, али волео бих да се уради добра анализа и да видимо шта је то што нам треба. Наш буџет савеза је и по неколико пута мањи од буџета Израела, Мађарске или неких репрезентација које кошаркашки не видимо на мапи“, изјавио је Томашевић за ТВ Прва.

Он је истакао да ће Србија бити у кругу фаворита за освањање златне медаље на Европском првенству (од 1. до 18. септембра) јер ће наступати у најјачем саставу.

„Некако ми се чини да су од те земље кошарке остали селектор Пешић, Савез и играчи који су сад некако разапети на стубу срама и ми из неких фотеља који смо ту да их критикујемо. Њима је најтеже. Ако смо земља кошарке, ми треба да им дамо максималну подршку. Наставак квалификација, па Европско првенство, сигуран сам да ће тада бити у много бољој ситуацији. Сигуран сам да ће бити један од најозбиљнијих кандидата за освајање златне медаље“, изјавио је Томашевић.

Квалификације за Мундобаскет репрезентација Србије наставља мечевима у августу, свега неколико дана пред почетак Европског првенства на којем ће се у Прагу у Д групи такмичити са Чешком, Пољском, Финском, Израелом и Холандијом.

Ривал „Орловима“ 25. августа биће главни фаворит групе Грчка, а 28. августа кошаркаши Србије гостоваће Турској.

Kuruc u Toronto Raptorsima

Преузмите андроид апликацију.