Почетна > Србија
Србија

Толкач: Став Кијева према КиМ се не мења

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач, поновио је да се став званичног Кијева по питању Косова и Метохије не мења, односно, да Украјина не признаје Косово као независну државу, али и изразио захвалност због подршке и помоћи Приштине.
Фото: Танјуг/Бранко Лазић

„Став званичног Кијева по питању Косова се не мења, истовремено изражавамо захвалност због позиције Приштине у вези са ратом у Украјини и пружања помоћи. Ми смо увек били стабилни по питању спољне политике и увек подржавали сваку државу у оним границама које су међународно признате“, рекао је Толкач синоћ за РТК.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, украјински амбасадор је рекао да је најважније трагати за компромисом.

„Говорећи из позиције Украјине, ми већ 23 године идемо путем компромиса бранећи своју државу, али нисмо успели да избегнемо овај крвави рат. Зато, што се тиче компромиса, не знам да ли до њега може да дође. С друге стране, треба тражити компромис до последњег момента“, истакао је амбасадор.

На питање о санкцијама Русији, што ЕУ и Запад траже од Србије, Толкач каже да би било добро да „Србија заједно са Украјином брани европске вредности“.

„Украјина и Србија имају заједнички циљ, а то је интеграција у ЕУ. Не могу да очекујем и да инсистирам од Србије да уводи санкције Русији, али бисмо били захвални уколико би новоформирана српска влада заједно са нама ишла путем који смо заједнички изабрали, а то је пут ЕУ“, додао је украјински амбасадор.

Srbija opredeljena za snažniju saradnju sa Kolumbijom

Преузмите андроид апликацију.