Правилно заливање биљака и цвећа у одговарајуће време је кључно за њихов просперитет и заштита од исушивања током врелих летњих дана.

Иако многи фаворизују јутарње заливање, истина је да одговор није тако једноставан. Ујутру је препоручљиво користити надземне системе попут прскалица, што омогућава да се листови временом осуше и смањује ризик од гљивичних инфекција. За биљке које више воле да се заливају при основи, а не по листовима, користите црево да бисте обезбедили директно наводњавање корена.
Ако је вече погодније за заливање ваших биљака, уверите се да вода директно доспе до корена, где је најпотребнија.
Једногодишње биљке обично имају плиће корење и захтевају чешће заливање, посебно током врелих летњих дана. С друге стране, вишегодишње биљке, са дубљим кореном, могу да издрже сушније периоде и обично захтевају заливање само једном или два пута недељно, постепено и у више наврата како би се земљиште равномерно натопило.
Поврће попут карфиола, целера, краставца, паприке и тиквица захтева додатну влагу током топлотних таласа како би произвело обилне плодове. Најбоље их је заливати рано ујутру, око 6 сати, како би биљке могле да упију воду пре него што сунце почне снажно да их греје и исушује.
Када су у питању саксијске биљке, вода је кључна за њихов просперитет. Заливање два пута дневно може бити неопходно током екстремних врућина – једном ујутру и једном увече. Важно је да земља буде влажна, али не и натопљена водом.
Шта учинити ако ваше биљке почну да вене?
Ако приметите да ваше омиљене биљке почињу да вене, то може бити резултат различитих фактора као што су штеточине, болести или чак прекомерно заливање. Међутим, биљке често реагују на топлоту привременим венењем, али се опорављају када температура падне. Препоручује се да прегледате биљке увече пре заливања како бисте утврдили узрок, било да је у питању врућина или неки други фактор. Временом ћете научити да препознате како ваше биљке реагују на екстремне температуре.
Шта јагоде “раде” телу? Погледајте шта се налази у само 100 грама воћа
Преузмите андроид апликацију.