Почетна > Србија
Србија

Тиодоровић: Нови талас не треба очекивати пре касне јесени

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да нема разлога за велику забринутост због повећања броја новозаражених коронавирусом јер се то увек дешава пред почетк лета.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Тиодоровић је за РТС рекао да нови талас не би требало очекивати пре касне јесени, и указао да ношење маски остаје мера у здравствним установима и на местима где је гужва.

„Опрез треба да покажу хронични и тешки болесници, старије особе, и особе које имају пад имунитета, без обзира на узраст. Очекујем да ћемо ову ситуацију имати можда још неколико дана, у том повећању“, каже Тиодоровић.

Он је указао, да нису сви који су позитивни и болесни у правом смислу те речи, са клиничком сликом, тегобама.

Према његовим речима на респираторима се број смањује, а има дана када нема умрлих, што је веома важано.

Сматра да се могу очекивати благе промене мутације, али не велики удари као претходне две године.

Тиодоровић је рекао да заштита није бог зна каква према најновијим сојевима вируса, а угрожене групе ипак би требало да приме трећу дозу вакцине, ако већ нису учинили.

„Ко је примио три дозе он је ралтивно заштићен, имаће блажу клиничку слику, а можда могу да приме и четврту дозу. Очекујемо да ћемо до јесени, ако се појави нови сој, имати вакцину коју ће произвођачи направити на време“, рекао је.

Говорећи о четвртој дози, каже да је могу примити само они којима је то неопходно, ако лекар проперучи, и да нема потребе да се сви вакцинишу.

„Нови талас не треба очекивати пре касне јесени, и зиме, тада ћемо боравити у затвореном простору, биће хладније, биће погодније за ширење вируса, тада треба примењивати мало озбиљније мере“, закључио је Тиодоровић.

U Srbiji registrovano 587 novozaraženih korona virusom

Преузмите андроид апликацију.