Почетна > Србија
Србија

Тиодоровић најавио ублажавање епидемиолошких мера

Члан кризног штаба за борбу против епидемије корона вируса, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је вечерас да ће ковид пропуснице бити укинуте јер, како је објаснио, „не можемо рећи да су биле од велике користи“, као и да ће још неке мере бити ублажене.
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Он је за Танјуг рекао да ће медицински део кризног штаба тражити да се укине карантин за оне који су били у контакту са инфицираном особом, а немају никакве симптоме ковида-19.

„Треба разликовати карантин од изолације. Изолација мора да остане поготово за она лица која имају симптоме болести јер се на тај начин смањује могућност ширења заразе“, рекао је доктор Тиодоровић и истакао да се мере не смеју у потпуности укидати, као што је то учињено у неким земљама у којима је након тога дошло до пораста броја новоинфицираних.

Он је предочио да неке друге мере морају остати на снази, као што су нпр. обавезно ношење маски у јавном превозу и на јавним местима, држање прописане дистанце у затвореном простору и обавезна дезинфекција, иако се у Србији смањује број нових случајева ковида-19 који сада износи око 20 одсто од броја тестираних.

„Вакцинација је једна од мера која се мора и даље примењивати, посебно када је реч о здравствено осетљивијим и угроженим деловима популације, као што су старија лица и хронични болесници и то без обзира на узраст“, упозорио је епидемиолог и нагласио да је омиркон сој слабији од претходних варијанти корона вируса, али је пођеднако опасан за старије особе и за оне који болују од хроничних обољења.

Nacionalni park Kopaonik bogatiji za 12 jelena

 

Преузмите андроид апликацију.