Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Теленовеле које су обележиле деведесете године

Деведесетих је било време када су сапунице доминирале гледаношћу. Није било важно колико година имате и ког сте пола, сви су били опчињени јунакињама и јунацима серија које су ретко имале мање од сто епизода. 
Фото: Commons.wikimedia.org

„Шпанске серије“ како су познатије ове теленовеле код нас, почеле су да се емитују током 1990-их година.

Не постоји особа да је гледала редовно сапунице, а да није научила шпански, бар оно основно. Било је и оних који су мислили да толико добро разумеју шпански, да ако сутра оду у Мадрид, могу сасвим солидно да се споразумеју са свима. Јер ипак како не научити језик када су се толико пута понављале одређене фразе: „Yo soy tu madre“ , „Por favor, mi hijo“, „Mi amor“ и „Mi corazon“, „Mi vida“. Тих деведесетих година сапунице које су стизале са латиноамeричког тржишта унеле су нам нове стандарде љубави и очекивања од емотивних веза. Све девојчице су маштале и сањале да им се деси љубав какву имају Касандра и Луис Давид или Есмералда и Хосе Армандо.

Сапунице су у нама пробудиле и пориве да се боримо против неправде и научиле нас да ипак на крају љубав побеђује.

Прва сапуница која се појавила код нас била је Дивља Ружа (Rosa Salvaje), стигла је 1996. на Трећи канал Радио-Телевизије Србије.

Роса је била наивна и мушкобањаста девојчица која живи са кумом Манином у сиромашној четврти Мексика. Рикардо је богати нежења, кога сестре Кандида и Дулсина терају да се коначно ожени. Да би им напакостио, он одлучује да се ожени првом девојком коју буде упознао. Једног дана Роса улази у његово двориште како би крала шљиве и ту среће Рикарда, који се сажали на њу. Њих двоје се убрзо заљубљују и он је проси, али његове сестре, које су желеле да се ожени богатом Леонелом, чине све како би их раздвојиле.

Након што Кандида заволи Росу због њене доброте, Дулсина се окреће и против своје сестре, како би јој уништила живот. Она успева да растави Рикарда и Росу тако што јој открива да се он оженио само како би разљутио породицу.

Убрзо Роса сазнаје да је она, у ствари, ћерка веома богатог човека, који је морао да је се одрекне пре много година. Проналази своју праву мајку, постаје екстремно богата и сазнаје да чека Рикардово дете… Росa је свашта прошла, али њене невоље нас нису толико погодиле.

Њене борбе нисмо примили и прихватили као своје. Било нам је тешко и нервирали смо се што јој зле сестре срећу кваре, али није то било толико емотивно за грађане Србије.

Али зато те 1997. године када је Касандра ушетала у наше животе, свака њена борба је била и наша. Касандра, бела циганка била је симбол лепоте. Била је лепа, несрећна, неправедно оптужена, увучена у убиство и борила се против неправде и лоших људи. Сви смо били на њеној страни. Сетимо се само како смо се борили и нервирали када је Касандра грешком била оптужена за убиство.

То је толико далеко отишло да су неки од грађана Србије послали писмо венецуеланској влади, у којем су тврдили и захтевали: „Ми знамо да је Касандра невина – ослободите је оптужбе!“.  Писала се и петиција да се Касандра пусти из затвора.

Тих година када је серија била популарна, највећи комплимент девојкама је био: „Лепа си као Касандра“. Касандра је ушла у Гинисову књигу рекорда као ТВ серија на шпанском језику која је емитована у највише држава, емитована је у 128 држава у свету.

Следећа миљеница нације и лепотица за чије смо здравље стрепели и проживљавали њену љубав са лепим доктором била је Есмералда. Лепотица великих зелених очију је стигла на телевизију Пинк 1998. године и са њом смо прошли агонију. И она је била лепа и сиромашна и борила се за љубав.

Не може се ни испричати радња серије у пар реченица. Интриге, сплетке, подметнуте бебе, убиства, заљубљивање и разоткривање очинства и порекла су били део сваке серије, па тако и Есмералде.

Љубав се углавном рађала између сиромашних девојака и богатих момака. А на путу до њихове среће увек су стајале мајке, богате девојке из других фамилија и многи други који нису дозвољавали да се двоје младих воле. Есмералда је била заљубљена у Хосе Арманда, лепог доктора који је биолошки син мештана са села, замењен Есмералдом као беба, јер је Есмералда била проглашена мртвом. Хосе Армандо је био заљубљен и на крају се и оженио Есмералдом.

Требало је да прође 137 епизода да њихова љубав превазиђе све препреке. Да се венчају и воле како су планирали. Није то било лако, било је ту много суза, патње и бола, и за Есмералду, али иза гледаоце крај малих екрана.

И онда смо мислили да је невољама крај и да више нећемо плакати због туђе неузвраћене љубави… кад ево и 1998. године  и стиже нам на мале екране чувена злобница Паола Брачо (La Usurpadora).

Паола и Паулина су сестре близнакиње и не знају једна за другу. Судбина се ипак поиграла са њима и спојила их. Паулина је скромна, једноставна и прелепа девојка. Одрасла је у колиби на плажи са болесном мајком, која је цео живот крила да има још једну ћерку. Након што упадне у замку своје зле близнакиње, живот јој се мења из корена. Ситуације са којима ће се сусрести у породици Брачо, ојачаће је и претворити у храбру и одважну девојку.

Паола је иста као и Паулина (иста глумица глуми обе улоге, Габријела Спаник) и Паола је прелепа, али је за разлику од Паулине елегантна и одлучна жена. Удала се за Карлос Данијела само због богатства и статуса у друштву, уневши својим безобзирним понашањем хаос у његову породицу. Међутим, новац је убрзо почео да се „топи“, па је кренула у лов на нови, богатији плен. Паола вара свог мужа са многим  мушкарцима, а он то не види или не жели себи да призна.

На једном од својих дугих путовања, Паола среће Паулину, сиромашну чистачицу тоалета луксузног ресторана, која је пресликана она.

Убрзо њен перфидан ум смишља сулуду идеју, жели да у замену за велики новац пошаље Паулину у кућу Брачо на годину дана, како би она то време могла да искористи за путовања са својим љубавницима. Паулина пристаје и ту крећу све перипетије, љубави, немири, романсе.

Девојке које су тих година ишле у средњу школу умеле су да касне на први час само да би до краја огледале шта је све злобница Паола напаковала чистој и невиној близнакињи Пулини.

Толико смо сви навијали за Карлос Данијела и Паулинину љубав да ништа на свету није било важније од тога. Једва смо преживели те 102 епизоде.

И онда је стигла Руби. Можемо рећи да је након Касандре серија Руби била најпопуларнија теленовела у нашој земљи. Сви памтимо сагу између две најбоље другарице Руби и Марибел због згодног Александра и  лепог Хектора.

Након свих девојака које смо жалили и некако имали потребу да их заштитимо, стигла је Руби која је била скроз другачија, она је била револуција у тевеновела свету.

Руби је била сад то знамо спонзоруша, тада нам то можда и није било толико јасно. Лепа Руби која је одлучна да постане богата, и на том путу гази све пред собом. Чак је и спремна је да почини најстрашнију издају, сковала је план како да преотме вереника својој најбољој пријатељици. Да ли ће Руби схвати да сујета, понос и похлепа не могу да јој донесу ништа добро, те да новац често није довољан за толико сањану срећу?

Поред ових упечатљивих дама са малих екрана које су нам стигле са латино простора, гледали смо и Марисол, Три жене, Јудине, тајанствене жене, Росалинду, Љовисну… И свакa је имала исти заплет: двоје се воле, углавном се љубав роди између богатих и сиромашних, а околина им на све начине брани љубав. Са нестрпљењем смо исчекивали нову епизоду и у паузи смо нагађали шта нас чека. Није нико ни могао да замисли шта је следеће, ко је чија мајка и ко чији отац, ко ће са ким завршити, заплети су увек били неочекивани. Не каже се џабе и дан данас за компликоване животе и љубавне везе да су као шпанска серија.

Која је била ваша омиљена јунакиња теленовела?

 

Filmovi oskarovke Penelope Kruz koje morate pogledati

Преузмите андроид апликацију.