Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тест за трудноћу – све што бисте икад требало да знате о њему

Само три дана, некад и више, после оплодње јајне ћелије почиње да се ствара хормон хумани хорионски гонадотропин (HCG) који се налази у свим телесним течностима жене. Након оплодње, најпре се може приметити повишен ниво HCG хормона у крви, а после неколико дана и у мокраћи. Најсигурнији начин да сазнате да ли сте у другом стању или не јесте да урадите тест за трудноћу.
Фото: Pexels/Cottonbro studio
Када би најраније требало да се уради тест за трудноћу?

И најпоузданији тестови за трудноћу не могу одмах да вам открију да ли сте у другом стању или не, већ је потребно да прође неколико дана како бисте добили поуздане резултате. Ево и зашто.

Оплодња јајне ћелије не дешава се нужно одмах након сексуалног чина. Када мушкарац ејакулира у вагину, сперма иде кроз грлић у материцу, а онда у јајоводе. Тамо сперматозоиди могу да живе до три дана, некад и дуже. Ако се сперматозоид споји са јајном ћелијом у једном од јајовода, долази до оплодње.

Сходно томе, тест за трудноћу не би требало да урадите одмах након сексуалног чина, јер у већини случајева неће бити поуздан. Препорука лекара је да се најраније уради седам дана након односа.

Уколико сумњате на трудноћу, а први резултат буде негативан, сачекајте неколико дана, а затим поновите тест за трудноћу. Нетачан резултат може бити ако вам меструација касни дан или два, али ако касни недељу дана, резултат теста за трудноћу би у том случају могао да буде позитиван.

Врсте тестова за трудноћу
Тестови за трудноћу из урина:

Сви тестови за трудноћу реагују на присуство хормона који се зове хумани хорионски гонадотропин (HCG) који формирана постељица лучи у крв трудне жене. HCG се излучује преко мокраће и на тај начин се може испитати. Кап мокраће се меша са тест серумом на плочици; за 2 минута присуство или одсуство ситних честица у раствору указаће да ли има или не HCG-а у мокраћи. Ови тестови за трудноћу код већине жена прецизно утврђују трудноћу 27 дана након зачећа (13 дана од дана када је требало да наступи следећа менструација).

Код урин туба теста мокраћа се помеша са прочишћеним HCG-ом у тест туби. После 1-2 сата ћелије потону на дно тубе и формирају облик сличан крофни, уколико постоји довољно HCG-а. Ови тестови за трудноћу дају прецизне резултате неколико дана раније него они на плочици.

Тестови за трудноћу из крви

Постоје две врсте тестова за трудноћу крви – радиоимуноесеј (RIA) и радиорецепторесеј (RRA). Ова врста тестова је осетљивија од урин слајд теста и урин туба теста. Они могу открити и низак ниво HCG-а у крви чак и пре првог изостанка менструације, HCG се у крви појављује раније него у мокраћи. Тестови за трудноћу из крви су неопходни код откривања ванматеричне трудноће или неуспелог абортуса. RIAтест је даје прецизне резултате 7-12 дана по зачећу, док је RRAтест прецизан 14-17 дана након зачећа. И ови тестови за трудноћу понекад дају лажне резултате.

Тестови за трудноћу који се раде код куће

Сам тест је једноставан и није га тешко урадити, али резултати веома често могу да буду погрешни. Тестови за трудноћу који се раде код куће најчешће се купују у апотеци. Пре него што се одлучите на куповину теста за трудноћу из апотеке, проверите датум трајања тога теста, јер, уколико је рок истекао, веома често даје погрешне резултате. Тест треба да се уради од дана очекиване менструације па надаље, како би резултати били меродавни.

Који тестови за трудноћу су најпоузданији?

Најсигурнији тест за трудноћу је онај који радите у здравственим установама, тест који се ради у лабораторијама И који проверавају медицински радници. Међутим, уколико нисте у могућности да одмах одете код гинеколога/гинеколошкиње, а желите да проверите да ли сте у другом стању, у наставку текста прочитајте које све врсте тестова за трудноћу можете да урадите код куће.

Тест за трудноћу у облику трачица

Посудицу коју добијете уз траку напуните урином. Ако је уз траку нисте добили, узмите стерилну посудицу за урин или у крајњој линији чисту пластичну чашу за једнократну употребу. Ухватите тест траку за крај који је обележен за хватање (не у средини, не на супротном крају) и умочите је у урин до обележеног места држећи је вертикално и сачекајте. Потом положите тест траку на равну, чисту и суву површину и опет сачекајте да се прикажу резултати.

Тест за трудноћу – плочице или картице

Тест плочица или картица је пластична и садржи два прозорчића, један служи за наношење урина, а други за приказивање резултата. Уз плочицу добијате пластичну пипету и посудицу за урин. Ставите тест плочицу или картицу на равну површину. Напуните прво посуду за урин, а потом и пипету којом ћете нанети неколико капи урина у обележени прозор на плочици или картици. Потом сачекајте да се прикажу резултати.

Дигитални и најчешћи тест за трудноћу који се користе код куће

Дигитални тест за трудноћу обликом личи на тест плочицу. На једном крају има апсорпциони део (врх), а на другом мали дигитални екран на ком се приказују резултати. Тестирање можете обавити на два начина: апсорпциони врх се директно изложи млазу урина или се држи под млазом урина у претходно напуњеној посудици са урином. Потом сачекајте да вам се прикаже резултат на дигиталном екрану.

Позитивни, негативни и недовољно јасни тестови за трудноћу

Резултати тестова за утвђивање трудноће могу бити позитивни, негативни или недовољно јасни. Позитиван тест за трудноћу готово увек значи трудноћу.

Лажно позитиван тест – позитиван резултат када жена заправно није трудна – представља реткост. Лажно позитивни тестови за трудноћу могу бити проузроковани грешком у очитавању резултата теста, дрогама, лековима или другим хемијским супстанцама (марихуана, метадон, Нифелат, велике дозе аспирина, синтетски хормони као што су контрацептивне пилуле, средства за умирење или неке друге супстанце које утичу на нервни систем), присуством протеина или крви у мокраћи, сапуна или других хемикалија у посуди, хормонским променама или менопаузом.

Негативан тест значи да нисте трудни.

Лажно негативни тестови прилично чести, нарочито у раној фази трудноће, када је количина HCG-а у мокраћи мала, па је тест не региструје. Током неколико месеци количина HCG-а се повећава; и поред тога, у 4. и 5. месецу трудноће количина HCG-а може бити тако ниска да проузрокује лажно негативне резултате. Лажно негативан резултат теста даје сувише топла мокраћа која није довољно концентрисана, посуда загађена присуством неких лекова, „нездрава“ трудноћа после које ће доћи до побачаја, ванматерична трудноћа, грешка направљена у извођењу теста.

Недовољно јасни тестови за трудноћу дају резултате који нису прецизни, те не можете јасно да разумете да ли сте трудни или нисте. Један од најчешћих разлога зашто нису меродавни је тај што им је рок употребе истекао. У том случају потребно је да поновите тест за трудноћу или да се обратите изабраном гинекологу како бисте отклонили сумње.

Како изгледа позитиван, а како негативан тест за трудноћи и шта значи бледа линија на тесту за трудноћу?

Тест за трудноћу у облику тест трака или плочица/картица

На овим тестовима постоје две линије. Прва је контролна линија и приказује се одмах при контакту са урином, а друга линија је тест линија која се приказује ако је HCG присутан у урину.

Тумачење:

негативан тест: уочава се само прва, контролна линија
позитиван тест: уочавају се обе линије, и контролна линија и тест линија
неисправан тест: не уочава се ниједна линија или се уочава само друга, тест линија
Такође је могуће да вам се на тесту појави изражена прва линија и друга бледа, слабо уочљива линија. Ово се може тумачити као позитиван тест, односно, као рана трудноћа док је још ниво ХЦГ-а низак. У том случају, поновите тест за неколико дана.

Дигитални тестови, најчешћи тестови за трудноћу

Ови тестови приказују резултате знаковима + и -. Њихово тумачење је можда једноставније.

Тумачење:

негативан тест: уочава се знак –
позитиван тест: уочава се знак +
неисправан тест: не уочава се никакав знак

Неки од ових тестова могу имати и индикатор броја недеља који наводи колико је времена протекло од зачећа, те испод или поред знака + стоји: 1-2, 2-3, +3.

У случају неисправног теста поновите тест.

Појава бледе линије на тесту за трудноћу

Многи тестови за трудноћу показују две линије. Као што смо већ написали, прва је контролна линија, а друга је тест линија која се показује уколико је присутан HCG хормон у урину. Уколико се прва линија јасно показује, а друга само назире, однсно, бледа је, свакако би требало узети у обзир чињеницу да сте можда трудни.

Уколико нисте сигурни у исправност теста за трудноћу, односно, уколико вас мучи та једна бледа линија, у том случају вам предлажемо да поновите тест за трудноћу или се обратите свом изабраном гинекологу/гинеколошкињи.

Које методе за трудноћу су користиле наше баке?
Тест за трудноћу помоћу шећера

У једну кашику шећера додавала се једна кашика урина. Ако шећер почне да ствара грудвице, то значи да трудноћа постоји, а ако се шећер брзо отопи, нема трудноће.

Тест за трудноћу помоћу соли

Овај тест делује попут теста са шећером. Ако со створи кремасто беле грудвице, то показује позитиван резултат. Ако се такав учинак не примети, то може да значи да нема трудноће.

Тест за трудноћу помоћу соде бикарбоне

Две кашике соде бикарбоне се споје са две кашике мокраће. Мехурићи су и у овом случају показивали трудноћу.

Преузмите андроид апликацију.