Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Тест вожње електричних возила на сајму у Новом Саду

Манифестација „Дани електричних возила“ у оквиру које ће бити приказани најсавременији електрични и хибридни аутомобили који су доступни на нашем тржишту, данас је свечано отворена на Новосадском сајму.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Манифестација „Electric vehicles days“ (EV Days) друга је по реду и током два дана, колико ће трајати, организовано је шест стручних панела који су посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за њихово пуњење, као и извору електричне енергије за пуњење и производњу батерија и софтвера.
Неке од кључних тема на панелима биће енергетска транзиција, позиција електричних и хибридних возила на тржишту, као и концепт паметног града.

Поред излагачког дела и панела на којима говоре стручњаци из области енергетике, свим заинтересованим посетиоцима обезбеђена је тестинг зона у којој ће имати јединствену прилику да испробају савремена елетрична возила.

Доступни модели за тестирање су Mercedes EQC, Volkswagen ID.3 и Volvo XC40Full Charge.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Такође, најављено је и студентско такмичење под називом „ITripple e4 Challenge“, на ком ће студенти са Факултета техничких наука, али и са других факултета у региону решавати четири задатка постављена од стране четири компаније, који ће на крају бити оцењивани и награђивани.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је овај град домаћин јер представља један од најснажнијих центара ИТ индустрије у Србији, као и да је врло конкурентан са регионом.

„Имамо и снажан универзитетски центар, али ми смо и град који има Научно-технолошки центар са центром за вештачку инталигенцију“, рекао је градоначелник Новог Сада.

Он је додао да је број посетилаца, ижлагача, стручњака који учествују у панелима, као и много познатих светских реномираних компанија које се баве производњом електричних мотора импресиван.

„За само годину дана успели смо да организујемо два сајма, а погледајте колико се променила ситуација у свету. Прошле године смо се окупили, надали се и борили да излађемо коначно из короне, а онда је све отишло у неком другом правцу и добило потпуно неку већу драматургију. У контексту овог сајамског догађаја видите колико се свет мења на пољу енергетске безбедности, енергетике и технологије, науке наравно и екологије. Ово даје заправо организаторима да су добро предвидели и определили се да оваква манифестација треба граду и држави“, рекао је Вучевић.

Свечаном отварању присуствовао је и амбасадор Чешке Томаш Кухта, који је исказао велико задовољство што се налази на оваквом догађају као амбасадор земље која председава Савету Европске уније.

„ЕУ у овом тренутку као један од главних приоритета има побољшавање животне средине у Европи, као и то да за нашу децу оставимо свет који је чистији, бољи и здравији. Једна од ствари које ће нам помоћи је сигурно електромобилност, а ја нисам изненађен што је управо Нови Сад домаћин овакве манифестације јер сам управо у овом граду увек виђао нове ствари и напредак“, рекао је Кухта.

Он је додао да су људи из Новог Сада схватили колико је битно бити спремнији за пројекте који већ постоје у Европи.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Вучевић се осврнуо и на производњу електричних мотора у Панчеву и нагласио да је поносан на све што се производи у Србији.

„Одушевљен сам стварима које се производе у Панчеву. Компанија ЗФ производи патенте који се користе у највећим аутомобилским инддустријама у свету. То се све прави код нас у држави и то није никаква мистерија то је чињеница, а то су заиста велике ствари“, рекао је Вучевић.

Produžen rok konkursa Evropske prestonice kulture za Subu

 

Преузмите андроид апликацију