Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тест са шољицом кафе нови начин да послодавци процене да ли сте добар кандидат

У сценарију у коме вас и пре почетка интервјуа ваши домаћини, регрутер и будући менаџер, одворе у кухињу не би ли вас послужили шољом вруће кафе можда и нема ничег сумњивог, осим – да је ваш интервју већ увелико почео, а да је шољица кафе само део теста на који су вас ставили будући послодавци! Овом тактиком служи се све више компанија, а како не бисте упали у замку, обратите пажњу на то шта ћете урадити са шољицом након интервјуа.
Фото: Pexel/Andrea Piacquadio
Тест са шољицом кафе је нови тренд у свету регрутације

Сам тест састоји се у томе да вас будући послодавац понуди шољицом кафе у самој кухињи, а након тога одведе у просторију у којој се врши интервју. На крају интервјуа, регрутер и менаџер оцењују не само ваше квалификације, већ и шта ћете урадити са шољом кафе којом сте послужени.

Ако је само оставите на столу, то није добар знак за будућег послодавца, и врло вероватно је да следећег круга интервјуа неће ни бити. Са друге стране, уколико шољицу однесете натраг у кухињу, честитамо, добили сте поен више од других кандидата!

“Можете да развијете меке вештине, можете да стекнете знање и искуство, али се све своди на став, односно концепт “Оперите сопствену шољицу кафе”. Послодавци желе да буду сигурни да имају људе који негују осећај припадности”, навео је директор једна ИТ компаније.

Оно што је најважније да кандидати који пролазе кроз процес регрутације имају у виду јесте да све што се дешава од дана аплицирања па надаље пролази кроз неки систем процене, а самим тим, сваки позитиван чин значи само једно – то је ваша предност у односу на друге кандидате. Зато у комуникацији са будућим послодавцима будите ажурни, проактивни и промишљени, како једна мала грешка не би створила погрешан лош утисак о вама. У тесту са шољицом кафе, уколико ните сигурни како се вратити до кухиње, макар питајте послодавца да вас упути или одведе до ње, а уколико он каже да је у реду да оставите, поступите тако – свакако, показали сте да вам је стало до тога да је вратите натраг.

Реакције кандидата на тест су подељене

Након што се вест о оваквом тесту проширила и друштвеним мрежама, многи кандидати и корисници неке од платформи поделили су се у два “табора” – на оне који сматрају да је овакво тестирање запослених неумесно и непримерено, и оне који у њему виде позитивне стране, будући да се профил особе и заиста може проценити

“Дакле, пуштају насумичне људе да лутају кроз зграду назад до кухиње у којој су били? Мислим, хајде, то су глупости”, написао је један од корисника Raddita, док је један јутјубер истакао и да је одбијање кандидата због уредности и одабир мање квалификованог кандидата само зато што је своју шољицу однео и опрао апсурдно: “А шта ако једноставно заборавите? Па, интервјуи су јако стресни!”

Pet stvari koje bi trebalo da uradite pre jutarnje kafe

Преузмите андроид апликацију.