Месо у продавнице стиже у разним облицима и није увек лако препознати које је свеже и квалитетно, посебно ако је млевено.
Најбоље би било купити домаће, али то није увек могуће. Добро је дати предност производима из региона који су прешли краћи пут до продавнице, али поред података на амбалажи треба обратити пажњу и на изглед меса.
Иако многи људи мисле да је нездраво, маст даје месу велики део његовог укуса.
Квалитетно месо треба да има мало интрамускуларне масти, а то се види по белим пругама налик жилицама којима је месо прошарано.
Осим тога, ако се купује упаковано месо, оно не сме да садржи воду. Пре него што га ставите у корпу, пажљиво га погледајте, не треба вам више од пет секунди.
Ако месо лежи у крвавој води, то значи да је старо.
Боја
Идеална боја зависи од меса. Телетина треба да буде светла, али не бела, као и живина. Говедина треба да буде средње црвена, али не превише тамна. Свињетина је идеално бледо ружичаста. Треба избегавати све сивкасте нијансе меса.
Чврстоћа
Постоји још један начин да лако проверите да ли је упаковано месо још свеже. Ако се притисне прстом, мора се брзо вратити у првобитно стање и не сме бити никаквог удубљења, а површина меса мора бити сјајна.
Zamrznuli ste mleveno meso? Evo koliko može da stoji u zamrzivaču
Преузмите андроид апликацију.