Почетна > Србија
Србија

Тесла у манастиру Шишатовац и његова бела голубица

Данас, када прослављамо 166 година од рођења Николе Тесле, једног од највећих светских научника, рођеног у личком селу Смиљану – Војној Крајини, и на дан када обележавамо Дан науке Републике Србије, позивамо Вас да освежимо сећање на боравак младог Николе Тесле у фрушкогорском манастиру Шишатовац.
тесла
Фото: Музеј Николе Тесле

Наиме, у манастиру Шишатовац, смештеном на јужним падинама Фрушке Горе, у близини истоименог сремског насеља и извора поточића Ремете, Никола Тесла се лечио од колере, умивајући се и пијући свету манастирску воду. Ту, је изнад Срема, “рођена” бела енергетска голубица, која је младом Тесли донела нов живот. Голубица је постала Теслина водиља и пратила га је током читавог живота.

Фото: PrtSc/novisad.travel
Причу о голубовима и белој голубици, Тесла је издиктирао у перо Џон о Нил’у, свом биографу, писцу и новинару ”New York Times-a”, а она гласи овако:

”Хранио сам голубове, на хиљаде њих, већ годинама… Но, бијаше једна дивна птица која се разликовала од осталих, чисто бела са светлоплавим вршцима крила. Могао сам увек и свуда да је препознам. Ма где био, та би ме голубица проналазила, а кад бих хтео њено присуство, само је требало да пожелим да је призовем и она би долетела. Разумела ме је и ја сам њу разумео. Волео сам ту голубицу, јесте, волео сам је као кад човек воли жену. И она је мене волела. Та је голубица била радост мога живљења. Само да сам јој потребан, ништа ми друго није било важно.“

„Док год је била ту, мој живот је имао смисла. А онда, једне ноћи лежао сам у кревету у мраку, решавајући проблеме, као и обично. Она је долетела кроз отворен прозор слетивши на мој писаћи сто; знао сам да сам јој потребан. Имала је нешто толико важно да ми саопшти, па сам устао и пришао к њој. Гледајући је знао сам да хоће да ми каже да је на умору. И тад, кад сам примио њену поруку, из очију јој је избила светлост- моћни снопови светлости.“

„Да, била је то права светлост, бљештава, заслепљујућа светлост снажнија од било које, што су је давале најјаче лампе из моје лабараторије. Смрћу те голубице нешто је отишло из мог живота, осетио сам да је са мојим радом свршено. До тог тренутка сам са сигурношћу знао да ћу обавити посао који сам наумио, ма колико амбициозан он био, али кад је то нешто отишло из мог живота, био је свему крај.”

Оригинална слика голубице (која је у наслову ове вести) пронађена је у хотелској соби Николе Тесле у Њујорку, а данас се чува у “Музеју Николе Тесле”, у Београду.

Такође, Џон о Нил, у Теслиној биографији под називом ”Ненадмашни геније”, која је објављена 1944. године записао је:

”Уколико Теслу ценимо по достигнућима, он је био раван боговима са Олимпа!

Манастир Шишатовац и породица Тесла

На крају, треба истаћи да је између два светска рата у манастиру Шишатовац богослужио и био игуман, архимандрит Петроније Трбојевић (1876-1933. ), доктор права и богословије, син Теслине сестре Ангелине Трбојевић. У манастиру је и сахрањен.

Такође, Теслина научна фондација из Филаделфије покренула је идеју да се у оквиру манастира Шишатовац, који по шуми, ливадама, бистрим потоцима и мештанима личке крви досељених у XVI веку, веома подсећа на Теслин Смиљан, подигне реплика Теслине родне куће, цркве из Смиљана, Теслиног торња, етно – музеја, лабараторија и др.

Манастир Шишативац првобитно је био посвећен Светом Николи, али је та црква срушена, па је 1520. године на њеним темељима подигнута црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице.

Stabilokratija: Nikola Tesla – čarobnjak iz Kolorado Springsa (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.