Почетна > Србија
Србија

Тенкови топљени у Чешкој, топови третирани као фурда

Посебно лоша је била одлука о уништавању средстава ПВО, самоходних топова ЗСУ 57/2 и ракета „стрела 2М”, која би и данас била перспектива.
Уништавање и расходовање војне технике у време бивше власти честа је тема у јавности када се говори о Војсци Србије.
тенкови
Фото. Танјуг/Министарство Одбране и Војска Србије

Конкретне податке о томе је својевремено на ТВ Пинк изнео Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе. Међутим, та изјава је често нетачно интерпретирана. Од ове теме често је прављена фама.

Министарство одбране јуче је први пут званично објавило прецизне податке о томе, у настојању да оповргне нетачне интерпретације те изјаве.

„У вези са уништењем тенкова указујемо да је на основу одговарајуће одлуке тадашњег министра одбране одобрена продаја вишкова наоружања и војне опреме после уништавања, као секундарне сировине. Што је и реализовано кроз уговор број 2397-46-4-05 закључен између Министарства одбране и предузећа „Ремонт-репром” ДОО Чачак. Којим се продавац „обавезује да испоручи,. Купац да преузме и плати 10.000 тона секундарних сировина (фурде) добијених од сувишних и расходованих средстава наоружања. Као и војне опреме са стока Војске Србије и Црне Горе”, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Та „средства” су била: 200 тенкова Т-55, 121 оклопни транспортер ОТМ-60, 77 самоходних артиљеријских оруђа М-36, 88 хаубица М-38, 36 самоходних противваздухопловних топова ЗСУ 57/2. Реч је о укупно 522 примерка оклопне технике и топова. Министарство одбране је подсетило да је помоћник министра Милорадовић, појаснио и технологију објаснио како је то урађено.

„Тенкови нису истопљени у железари Смедерево. Исеченису и око 10.200 тона фурде са 500 шлепера је отишло у Чешку. Дакле, није истопљено у железари Смедерево. Она нема технолошке могућности да топи ту врсту челика, али је истопљено највероватније у Чешкој. Где су били сабирни центри за индустрију челика у Европи. Која је ту нашу фурду у борбеним оклопним возилима откупила”, изјавио је Милорадовић.

Он је истакао неке потезе које је описао као „катастрофалне”.

На пример, да су исечени и противавионски двоцевни топови 57 милиметара на тенковској шасији. Што је и данас изузетно перспективно и оруђе и калибар.

„Да су нам ови топови остали, другачије би се реализовали неки наши садашњи планови”, рекао је Милорадовић.

Он тада то није појашњавао, нити се сада министарство детаљније освртало на то. Може се претпоставити да је мислио на развој нових средстава ПВО на бази постојећих оруђа.

У међувремену је створен ПАСАРС, хибридни артиљеријско-ракетни систем. Који уз ракете малог домета има и топ „бофорс” калибра 40 милиметара. Нема сумње да се и двоцевно оруђе ЗСЗ 57/2. Снажнијег калибра 57 милиметара и те како могло употребити у сличне намене. У поменутој ери уништавања вишкова војне технике, подсетимо, у аранжману са САД уништаване су и ракете ПВО „стрела 2М”. Конкретно чак 9.218 ракета и 420 лансера за њих.

Министарство одбране није помињало Америку у саопштењу, али јесте те ракете.

„Истичемо да је у домаћој индустрији развијен поступак продужења животног рока ремонта и модернизације „стрела 2М”. Да се преостале после модернизације користе за дејство по савременим ваздушним претњама. Пре свега, разним категоријама дронова. Да се за ту намену сматрају врло перспективним. Те би као јефтин и масовно примењиван ефектор, ове ракете данас биле од велике користи. За противваздухопловну одбрану наших трупа од ове актуелне претње”. Наводи се у саопштењу. Додаје да је, осим поменуте технике, уништено и 23.132 комада пешадијског наоружања.

Petković: Vučić će danas i sutra imati važne razgovore

 

Преузмите андроид апликацију.