Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Телеп добија нови парк – у плану зелено острво, водена огледала, плато… (ФОТО)

Новосадско предрграђе Телеп биће богатије за нови парк, који ће се наћи између Банијске улице, Улице Јована Поповића и Тицанове улице.
Фото: Градске инфо

Простираће се на скоро 5.000 метара квадратних, а замениће тренутну парковску површину која се градила ван урбанистичког пројекта.

Према закону, 80% процената парка мора бити под зеленом површином, а 60% под крошњама дрвећа, па ће тако бити у парку на Телепу, наводи се у документацији ЈП „Урбанизам“.

Већ постојеће дрвеће неће бити сечено или измештено, већ су нови елементи парка планирани у складу са тренутним распоредом стабала.

Осим стаза које сваки парк подразумева, нови парк у Телепу имаће плато који ће повезати остатак парковског садржаја.

Фото: PrtSc/JP Urbanizam/Urbanisticki projekat

Наравно, предвиђене су клупе, али и чесма са пијаћом водом. У самом центру парка наћи ће се зелено оствро као централни мотив. Парк ће красити и декоративна расвета, заједно са воденим огледалима.

Између осталог, парк ће поседовати дечије игралиште, теретану на отвореном и кошаркашки терен. Терен ће бити ограђен, а поседоваће и могућност монтаже помоћних трибина по потреби спортских и рекреативних манифестација.

Такође, у парку се предвиђа простор за кућне љубимце, превасходно псе, који ће бити посебно ограђен.

Тренутно се на локацији будућег реконструисаног парка налази такође парк, али не потпуно уређен. Такође, тренутни парк није рађен по плану и Урбанистичком пројекту.
Фото: PrtSc/Google Maps (тренутни парк)

Стазе су непостојеће, као и расвета, а кошаркашки терен који је тренутно присутан мањи је од предвиђених кошаркашких димензија. Мобилијар у тренутном парку расут је и није плански распоређен, док је цвеће и декоративно зеленило сађено криволинијски и без плана, наводе у документацији ЈП Урбанизам.

Kojih pet parkova čine pluća Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.