Почетна > Свет
Свет

Телеграф: Кина испоручује Русији хеликоптере, дронове, другу опрему

Санкционисане руске компаније које се баве производњом ракетних бацача, оклопних возила и стратешких бомбардера добиле су десетине хиљада компоненти из Кине од почетка руске инвазије на Украјину, тврди британски Телеграф.
Фото: Танјуг/Liu Dawei/Xinhua via AP

Лист наводи да Кина помаже да се Русија наоружа хеликоптерима, дроновима, оптичким нишанима и кључним металима које користи одбрамбена индустрија.

Према писању Телеграфа, кинеске компаније су у првом кварталу ове године Руској Федерацији испоручиле 1.000 дронова, шест хеликоптера, оптичке нишане, производе од легура титанијума који се користе у производњи оружја, као и резервне делове за авионе, укључујући и војне.

Међу примаоцима ових производа, каже се у тексту, били су Министарство унутрашњих послова Русије, Руска гарда, Ростец, Тупољев и друге државне структуре Руске Федерације.

Истовремено, додаје се, Кина инсистира на очувању неутралности и покушава да се представља као кључни мировни посредник у преговорима који имају за циљ постизање мира.

Очекује се да ће трговина између Кине и Руске Федерације ове године премашити 200 милијарди долара, постављајући нови рекорд, упркос чињеници да је кинески извоз у друге земље значајно опао.

Према јунској анализи Опсерваторије економске сложености, визуализатора трговинских података, извоз робе потенцијалне војне употребе се више него утростручио у последњих 12 месеци у поређењу са претходним периодом.

Ambasadorka SAD stigla u Niger, ali bez predaje akreditiva zbog političke krize

Преузмите андроид апликацију.