Почетна > Бизнис
Бизнис

Технолошки гигант гради фабрику чипова у Немачкој

Амерички технолошки див Интел најавио је да ће у Немачкој изградити велики комплекс за производњу чипова.
Фото: Pixabay/AcidCrow

Како је саопштено, то је прва фаза планираних улагања у Европи која би у идућих десет година требала да достигну 88 милијарди долара.

Прва фаза предвиђа 33 милијарде евра улагања, укључујући 17 милијарди евра за погоне у Немачкој, који би требали да подмире растућу потражњу за чиповима за компјутере, аутомобиле, паметне телефоне и друге уређаје и дугорочно смањити зависност Европе о азијским добављачима, преноси „See Biz“.

Градња две фабрике у немачком Магдебургу отвориће 7.000 радних места у грађевини, 3.000 сталних радних места за властите потребе и још десетине хиљада радних места код добављача и партнера, наводи се у извештају.

Додатних 12 милијарди евра уложиће у погоне у Ирској, чиме ће укупна Интелова улагања у ту чланицу ЕУ-а премашити 30 милијарди евра.

Интел преговара и са Италијом, о потенцијалном улагању до 4,5 милијарди евра у инжењерски центар за подршку у производњи чипова који планирају отворити између 2025. и 2027. године.

У Француској Интел планира да изгради своје ново европско истраживачко средиште, у склопу којег ће отворити 1.000 нових високотехнолошких радних места.

Избор је пао на те локације након што су неке владе у ЕУ, укључујући италијанску, понудиле америчком диву велике подстицаје како би привукле његова улагања, пише „Reuters“.


Proizvodnja baterija visokih perfomansi u kompaniji “Opel”

Преузмите андроид апликацију.