Почетна > Лични развој и родитељство
Живот и стил Лични развој и родитељство

Теби, која си друго дете

Извини што се не сећам са колико месеци и колико дана ти је избио први зубић. Извини што немам 1 530 200 твојих слика у телефону. Извини што понекад и викнем. Извини што ми твоје прилагођавање на вртић није било ни упола трауматично као њено. Извини што ти мање песама певам, мање прича причам. Није то јер ја тебе мање волим, јер си другo дете.
sestre
Фото: Градске инфо

То је зато што са тобом ја нисам „мама први пут“. И зато што сада све радимо у дуету. Има то и лепих страна. Не радим све по књизи и како би званично требало. Можеш да једеш слаткише, можеш да гледаш цртане, подразумева се да оно што падне на под наставља да се једе као да није ни пало. Правило од три секунде се некад продужи и на 33.

И опет тртљаш више него она, много си ређе болесна него она, јача си него она, она која је била прва. И то све зато што ти имаш њу, њу која је била прва. Ти имаш од кога да научиш, прекопираш, имаш ко да те брани чим сам љута на тебе.

Ти имаш њу и то је много веће од свих небитних и из страха програмираних ствари које ми, маме, радимо први пут. Ти имаш маму сигурну у себе, која не слуша савете околине и теорије из књиге. Имаш маму која слуша тебе.

И она има тебе. Папагаја. Крпеља. Њену ходајућу имитацију. Али има и тебе која беспоговорно пратиш све њене игре. Пристајеш на сва правила. Дајеш јој да бира прва јер хеј, старија сестра! Има и она тебе да се прави важна у вртићу. Ви имате једна другу, а то значи да имате све.

И није све идилично. Посвађајте се. Посвађајте се око играчке. Посвађајте се око цртаног. Кришом једна другој попијте мало сока из чаше. Пребаците једна другој у тањир оно што вам је бљак од ручка. Носите различите чарапе као израз стила, само вама знаног, сваког дана. Накитите се као новогодишња јелка сваког Божјег дана. Сав кинетички песак проспите по, наравно, тек усисаној кући.

Малтретирајте ме да вас већ обувене пресвлачим све испочетка јер једна има хаљину која се врти, а друга не. Инсистирајте да обе у исто време доводите другарице из вртића кући. Изнервирајте ме свако успављивање јер уместо да спавате брбљате више од ТВ спикера. Избламирајте ме пред комшијама, рођацима и пријатељима питањима која се једноставно не питају пред другима. Радите шта хоћете.

Само никада, никада, али никада немојте да дозволите да једна плаче, а да јој друга не притрчи у загрљај! Да је једној тешко, а да је другој свеједно. Само немојте рађе да поверавате своје тајне било коме другом него једна другој. И само немојте никада да помислите да постоји та глупост коју бисте могле да урадите па да вас мама и тата воле и трунку мање него што вас воле.

Mama ne želi da budeš poslušna!

Преузмите андроид апликацију.