Овај тарт ће задовољити критеријуме и најизбирљивијих љубитеља слаткиша.
У овај рецепт иде 400 г мака, али ако имате плићи калуп или мањег пречника од стандардног, прилагодите количину надева.
Састојци:
За тесто:
400 г глатког брашна
200 г маслаца
100 г шећера
прстохват ваниле у праху
2 жуманцета
3 кашике уља
1 кашика милерама
прашак за пециво
За надев:
400 г мака
1 конзерва кондензованог млека
ребро црне чоколаде
30 г сецканог лешника
10 г сувог грожђа
4-5 кашике рума
боурбон ванила
Припрема:
1. Суво грожђе потопите у рум. Маслац пенасто умутите па му додајте шећер, жуманца, милерам и прстохват ваниле и све добро седините. Помешајте брашно и прашак за пециво и додајте у припремљену смесу, па варјачом све сједините. Треба вам десетак минута да умесите тесто, никако не више од тога јер треба да буде прхко, мрвичасто и да се распада у рукама. Сједините га у једну лопту, замотајте у прозирну фолију и оставите у хладњаку на пола сата.
2. Мак, натопљено грожђе и лешнике помешајте с кондензованим млеком, додајте боурбон ванилу и изломљену чоколаду.
3. Шаку теста оставите са стране, а остатак рукама развуците и растањите у дубљем калупу за тарт. Ако вам се учини да је суво и да се распада, не брините – на добром сте путу. Када прекријете дно и рубове калупа, излијте по њему припремљени надев. Остатак теста нарендајте или рукама размрвите по филу. Пеците на 200 степени око пола сата.
Преузмите андроид апликацију.