Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

„Tanz Platz“ – Међународни фестивал савременог плеса овог септембра поново у Новом Саду

Међународни фестивал савременог плеса „Tanz Platz“ одржава се од 13. до 19. септембра 2023. године, у СКЦНС Фабрици. Ово је седмо издање Фестивала, у организацији Студентског културног центра Нови Сад, а програм обухвата плесне перформансе уметника и уметница који долазе из Француске, Велике Британије и Србије.
Фото: СКЦНС Фабрика

„Tanz Platz“ је манифестација чији циљ је да представи младе актере на европској плесној сцени и тенденције у савременом плесу. Настао је уз подршку европске плесне платформе Аероwавес, у чијем фокусу су млади и надолазећи плесачи и плесачице савременог плеса, кореографи и кореографкиње, као и остали професионалци који се баве овом уметношћу.

„Aerowaves“ је мрежа плесних фестивала и позоришта основана 1996. године коју чине 42 експерта из подручја савременог плеса из 33 државе Европе. На првом састанку у Лондону 1996. године пристигла су 262 видео-записа из 24 земље. Од тада започиње презентација плесних изведби десет финалиста у склопу Ресолутион фестивала у лондонском позоришту Тхе Плаце.

Двадесет седам година касније, на отворени позив пристиже више стотина кореографија из свих делова старог континента, а финалисти, уз сад већ традиционална извођења у Лондону, своје радове могу представити и на додатних 25 сцена широм Европе.

Толико је, наиме, регистованих партнера унутар платформе коју подржава ЕУ од 2014. године кроз програм Креативна Европа.

Тиме је број могућих презентација унутар Аероwавес мреже у једној сезони досегао више од 100 изведби. Рад мреже Аероwавес почива на уверењу да се млади плесни уметници развијају у сусрету с публиком и уметницима из осталих земаља. С друге стране, публика остаје оплемењена искуством сусрета с плесном уметношћу која одише оригиналношћу и младалачком индивидуалношћу.

Улаз на све програме је бесплатан.

Продуцент Фестивала је Студентски културни центар у Новом Саду. Фестивал су подржали мрежа „Aerowaves, Програм Креативна Европа Европске уније, Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Француски институт у Србији и Театроскоп – регионални програм француске Владе за перформативне уметности у Југоисточној Европи.

Festival kamerne muzike od 11. do 15. septembra

Преузмите андроид апликацију.