Почетна > Србија
Србија

Танасковић: Сутра почиње контрола газдинстава пријављених за субвенције

Контрола пољопривредних газдинстава који су се пријавили за субвенције крозе еАграр почеће сутра, најавила је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Она је Танјугу казала да су подаци који су до сада стигли показали да је било много више злоупотреба него што се очекивало.

„Први резултати које смо добили нису оптимистични. Искрено смо се сви надали да ће тога бити много мање него што јесте и са сутрашњим даном ми крећемо у територијалне контроле, како би видели шта је то што су људи пријавили кроз еАграр, а шта је снимак показао. Да видимо где су неслагања“, казала је Танасковићева.

Она је показала књигу где се јасно виде неслагања која су уочена до сада.

„Овде је сваки случај појединачно, и јасно се види шта је то што је пријављено у еАграру, а шта је на снимку. Неретки су случајеви да је пријављена парцела да се обрађује нека култура, на пример пшеница, кукуруз, или шта год, а да је на снимку на тој парцели шума. Неретко је случај да имамо и објекат на тој парцели који је нелегално изграђен, јер је то пољопривредно земљиште“, објаснила је Танасковићева.

Према њеним речима, држава је сада по први пут у могућности да провери податке које је појединац дао када се регистровао у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ).

Она је нагласила и да се за пољопривреду издваја велики износ у буџету и ту зато мора до постоји контролало, како би се та средства користила адекватно.

„Кад дајете субвенције које су са неких 6.000 динара порасле на 18.000 динара у овој години, а имате захтев и да иду на 300 евра ви морате да појачате контролу и да тачно знате коме дајете, као и за коју културу дајете колико“, нагласила је Танасковићева.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је држава повећала ратарима субвенције, али да је преко еАграра утврдила, путем сателитских снимака, да су поднете лажне пријаве за субвенције за чак пола милиона хектара површина које се не обрађују, или за око 80 милиона евра.

Казао је да је најмање 20.000 ратара који су поднели лажне пријаве и додао да је то тек почетак у откривања злоупотреба субвенција у пољопривреди.

Vučić: Od pisanja stranih medija važniji je oporavak puteva kod Priboja

Преузмите андроид апликацију.