Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тамни или светли мед? Откријте шта боја меда говори о његовом укусу и квалитету

Мед није само слатка течност у тегли – то је природни дар пун комплексности, укуса и здравствених користи. Његова боја, од светло жуте до тамно браон, открива много више него што мислите.
Фото: Pexels/valeriya
Шта одређује боју меда?

Боја меда зависи првенствено од биљке из које пчеле сакупљају нектар или медну росу. Цветни нектари садрже пигменте попут флавоноида, каротеноида и полифенола, који дају меду основни тон. Монофлорни мед (од једне биљке) има уједначену боју, док мултифлорни (од више биљака) варира.

На боју утичу и:

присуство минерала и антиоксиданата
количина полена
услови складиштења
степен оксидације
Тамнији мед обично има више минерала и јачи укус, док светлији медови важе за блаже и неутралније.

Најпознатије врсте меда и њихове особине

Цветни мед

Боја: светло жута до црвенкасто-јантарна Укус: сладак, уравнотежен, понекад цветни

Кристализација: брза до средња

Добија се из разних цветова, па му укус и боја варирају. Садржи доста глукозе, па брзо кристализује.

Шумски мед

Боја: тамно јантарна до скоро црна Укус: пун, карамеласт, мање сладак

Кристализација: спора

Настаје од медне росе са дрвећа попут храста, кестена и јеле. Богат је минералима и има густу текстуру.

Еукалиптусов мед

Боја: тамно јантарна Укус: интензиван, лековит, са нотама еукалиптола

Кристализација: брза и густа

Типичан за медитеранске крајеве, користи се у традиционалној медицини за кашаљ и грлобољу.

Кестенов мед

Боја: тамно јантарна до црна Укус: изражен, благо горак, земљан

Кристализација: спора

Добија се из дивљег кестена, богат антиоксидантима и минералима. Одличан уз сир и месо.

Багремов мед

Боја: светло сламнаста, скоро прозирна Укус: благ, нежан, са аромом багрема

Кристализација: изузетно спора

Захваљујући високој фруктози, дуго остаје течан. Идеалан за напитке и исхрану деце.

Боја као водич за избор меда

Боја меда није само естетска – она открива порекло, састав и потенцијалну употребу. Тамнији медови су богатији минералима и интензивнијег укуса, док светлији нуде нежнији профил. Приликом куповине, обратите пажњу на боју, порекло и брзину кристализације – то су кључни показатељи квалитета.

Сицилија: Mириси, митови и мозаици једног медитеранског сна

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке