Почетна > Србија
Србија

Тамара Вучић учествовала на самиту првих дама и господе у организацији Олене Зеленске

Супруга председника Републике Србије Тамара Вучић учествовала је на онлајн самиту првих дама и господе у организацији супруге украјинског председника Олене Зеленске на којем је поручила да у овим изазовним временима сви морају уложити додатне напоре у циљу промоције мира и просперитета за цело човечанство.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

На почетку самита, на којем су учествовале прве даме и супруге премијера Северне Македоније, Србије, Француске, Исланда, Естоније, Литваније и Летоније, Олена Зеленска захвалила је Тамари Вучић на два возила хитне помоћи што је договорена донација Србије Украјини приликом прошлог разговора Зеленске и Вучић.сами

Тамара Вучић истакла је значај иницијативе Зеленске за успостављање платформе за комуникацију и блиски дијалог између првих дама и господе широм света.

„По мом скромном мишљењу то је допринело побољшању наше комуникације, сарадње, али и да се наш уједињени глас чује“, казала је Вучић.

Подсетила је да су два претходна самита била посвећена акутним проблемима и питањима и моменталним приоритетима које је проузроковао рат у Украјини и који још увек постоје.

„Можда и немамо право да представимо и неке друге теме са којима се треба суочити, а које су ван поменутог оквира. Надам се да ће то ускоро бити постигнуто, да ћемо изаћи из тих околности“, навела је.

Казала је и да би волела да се кад дође тај тренутак фокусирају на децу и њихове бенефите, а посебно на два животна периода деце.

„Први је период првих пет година, односно рани развој и образовање у раном периоду и други је адолесценција који је препун несигурности, изазова и проблема са којима се деца суочавају и мислим да удруженим снагама можемо да им помогнемо и да направимо велике промене у тој сфери зато што начин на који ми третирамо децу данас има директан утицај на нашу будућност и будућност целог човечанства“, казала је Тамара Вучић.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Указала је на то да не би било лоше да се у оквиру Генералне скупштине УН у Њујорку организује неформални састанак првих дама и господе јер су тада у Њујорку сви људи од утицаја и они који проблеме решавају.

Тај неформални састанак првих дама и господе, како каже Вучић, бавио би се управо стварима којима се бави самит, а то су мека моћ, културна дипломатија и хуманитарне активности.

Своје обраћање Вучић је закључила традиционалном украјинском изреком – „Топла реч и лед топи“ уз жеље свима да им дух Божића и Нове године донесе првенствено мир, благостање.

Uskoro direktna avionska linija Beograd – Baku

 

 

Преузмите андроид апликацију.