Почетна > Свет
Свет

Талибани близу одлуке да дозволе девојчицама полагање матуре?

Шеф одељења за образовање у Авганистану Ехсанулах Китаб рекао је данас да ће девојчицама ове недеље бити дозвољено да полажу матурске испите, упркос томе што им је приступ школама забрањен од како су талибани дошли на власт у мају прошле године.
Фото: Unsplash/Wanman uthmaniyyah

Ова одлука односи се на девојчице у 31 од 34 авганистанстке провинције у којима зимски школски распуст почиње крајем децембра, преноси новинска агенција АП, која се позива на два документа талибанског министарства образовања у која је имала увид.

Директорка једне средње школе у Кабулу рекла је за медије да су ови испити “бесмислени“, зато што ће девојчице из дванаестог разреда имати само један дан за полагање испита из 14 предмета, а директор друге средње школе је навео да већини ученица недостају уџбеници, преноси АП.

Како наводи та агенција, талибани су након преузимања власти прошле године након 20 година рата, обећали умерену владавину, уз оснаживање права жена и мањина, али уместо тога примењују своје тумачење исламског закона, односно шеријата, што укључује забрану студирања за жене.

Како наводи АП, последњи развој догађаја наговештава да ће девојчицама које положе матуру бити дозвољено да се пријаве на студије.

Поступање талибана према женама наишло је на осуду међународне заједнице, а раније овог месеца тим експерата УН је оценио да то може представљати злочин против човечности.

BiH od Brisela dobija 10 miliona evra za deminiranje

Преузмите андроид апликацију.