Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Такмичење добровољних ватрогасних друштава у Петроварадину

Чланови Добровољног ватрогасног друштва „Бач” однели су победу на такмичењу „Ватрогасни изазов Петроварадина”, које је организовано на пет пунктова и на ком је учествовало 15 екипа, са по четири члана.
Фото: Pixabay/Pexels

Након такмичења и дружења, одржана је 147. редовна годишња скупштина ДВД „Петроварадин”.

Екипе су своје вештине, сналажљивост, брзину и издржљивост показале током вежбе на ватрогасном камиону код железничке станице у Петроварадину, вежбе гашења шумског пожара код улаза на Тврђаву, која је спадала међу физички најзахтевије, потом спашавања повређене особе на Кеју скојеваца, спашавања особе из воде код петроварадинске аде Дунавац, док су у Молинеријевом парку морали да савладају сложен полигон пун препрека. „Боје Новосађана” бранило је шест добровољних ватрогасних друштава и то из Будисаве, Каћа, Руменке, Кисача, Бегеча и ЈГСП „Нови Сад”, док су гости стигли из Новог Кнежевца, Бача, из Хрватске (ДВД општине Марчана, ДВД Водњан и ДВД Кумриовец) из Словеније (Простовољно гасилско друштво Дравоград) и из Босне и Херцеговине (ДВД Благај).

Концепт такмичења је био осмишљен тако да осликава реалне ситуције са којима се ватрогасци сусрећу на терену

„Сарадња добровољних ватрогасних друштва на територији Новог Сад је из године у годину све боља, а битна нам је и подршка Града“, истиче председник ДВД „Петроварадин” Игор Сић додајући да је опстанак и постојање ДВД-ова изузетно значајно, јер ако добро раде и ако су посвећени заједници они постају окосница друштва.

„Потписан је уговор са Градом на нивоу ватрогасног савеза у ком је наведено да су ДВД-ови постали јединице цивилне заштите опште намене, што значи да ће све ванредне ситуације које се јаве на територији града решавати у сарадњи са осталим субјектима цивилне заштите. Како би адекватно одговорили на задатке и испунили оно што се од нас очекује у наредном периоду је у плану да се набави неопходна опрема.“

На скупштини је представљен рад ДВД „Петроварадин”, а Сић ову годину оцењује као напорну.

„До сада смо имали 23 интервенције, које су све озбиљније и захтевније, а најтеже је било током летњег периода када смо професионалном јединицом и другим ДВД-овима имали много интервенција на пожарима на отвореном који су били изазвани најчешће људским фактором“ упозорио је он.

Humanitarna akcija „Čuti i razumeti“ sledećeg vikenda prvi put u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.