Почетна > Свет
Свет

Тајван тврди да је Кина лансирала 11 балистичких ракета

Министарство одбране Тајвана тврди да је Кина данас лансирала 11 балистичких ракета „Донгфенг“ у воде у близини северне, јужне и источне обале острва.
Фото: Танјуг/Taiwan Ministry of National Defense via AP, File

Огласило се и тајванско Министарство спољних послова, које је оптужило Кину да је, испаљивањем ракета у водама код острва, имитирала Северну Кореју и позвало на уздржаност, у време појачаних напетости у Тајванском мореузу након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Министарство спољних послова је у саопштењу навело да је Кина угрозила безбедност Тајвана и позвало земље да подрже острво и, како је навело, заједно бране слободу и демократију.

Претходно је тајванско Министарство одбране саопштило да је кинеска војска испалила данас ракете са острва Матсу.

Раније је источна команда Народнеослободилачке армије Кине објавила да је испалила више конвенционалних ракета у воде код источне обале Тајвана, у оквиру планираних војних вежби.

Кинеска народно-ослободилачка армија покренула је рано јутрос велике војне вежбе са коришћењем бојеве муниције у водама око Тајвана, дан након посете Пелоси Тајпеју.

Пелоси је боравила у краткој ненајављеној посети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

U Nemačkoj 13 miliona građana ugroženo od siromaštva

Преузмите андроид апликацију.