Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Табаковић: Банкарски сектор у Србији стабилан, високоликвидан и профитабилан

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је банкарски сектор Србије стабилан, високоликвидан и профитабилан.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Кључни показатељи пословања банака у Србији знатно су изнад регулаторних вредности, док је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима близу историјског минимума, рекла је Табаковић отварајући Банкарски самит 2023, који организује Удружење банака Србије (УБС).

Према речима Табаковић, мера ограничавања каматних стопа на стамбене кредите са варијабилном каматном стопом ни на који начин није угрозила пословање банкарског сектора у Србији, али је допринела очувању финансијске стабилности спречавањем раста проблематичних кредита.

„Овом мером се повећава и расположиви доходак становништва, али у обиму који не угрожава снажну опадајућу путању инфлације, јер чини око 0,3 одсто укупне потрошње домаћинстава у Србији у једној години. Дакле, циљ за инфлацију није нарушен“, истакла је гувернер НБС.

Она је навела и да ова мера доприноси опоравку потрошње, који нам је, како је нагласила, неопходан да бисмо остварили жељени привредни раст.

Гувернер НБС је изнела и податак да је актива пословних банака које послују у Србији око 50 милијарди евра, што је за 80 одсто виши ниво активе него у 2012. години.

„То је ефкат синергије, али има и ефекта поверења. Да постоји поверење у наш систем говори и податак да је девизна штедња становништва током 10 године повећана за преко 70 одсто, док је динарска штедња већа око седам пута“, казала је она.

Табаковић је додала и да банкарски сектор, као и сви други сектори, мора да дели судбину привреде и грађана, јер само тако може да траје.

Према њеним речима, људи, знање и поверење су кључни темељи на којима почива банкарство, односно државе и све институције.

„На нама је да делујемо мудро и да у скученом простору између великих очекивања од нас као регулатора и наслеђених претераних слобода у име тржишта, капитализма и демократије, делујемо у општем интересу“, нагласила је Табаковић.

Она је навела да су услови у којима се данас ради једни од најизазовнијих у историји и да су ризици махом глобални, па је зато неопходно синхронизовано деловање и предузимање, како је казала, рестриктивних мера.

„У мери у којој свако од нас појединачно буде успешно спроводио своју економију кроз све ове турбуленције које се дешавају, и нама као и нашим суседима ће бити боље“, рекла је Табаковић.

Гувернер централне банке Србије је навела и да се и у Србији курс динара према евру, упркос свим изазовима, чува на релативно стабилном нивоу.

Према њеним речима, стабилност курса динара према евру један од кључних стубова укупне макроекономске и финансијске стабилности земље, што су потврдили и ММФ, европски званичници и инвеститори у Србији.

На Банкарском самиту 2023. који се одржава данас у Београду и на којем су се први пут уз остале учеснике из банкарског и осигуравајућег сектора, окупили и гувернери и представници централних банака Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине (БиХ), Македоније и Црне Горе, разговара се о актуелностима и изазовима у банкарском сектору.

Proizvođačke cene u industriji u evrozoni i EU mesečno porasle za 0,2 odsto

 

Преузмите андроид апликацију.