Почетна > Свет
Свет

СЗО због дискриминације мења име мајмунских богиња

Светска здравствена организација (СЗО) најавила је да ће преименовати вирус мајмунских богиња, којим се ове године заразило више од 1.600 људи у 39 земаља, сматрајући да тренутно име може да делује стигматизујуће.
Фото: Танјуг/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да та организација заједно са партнерима и експертима из целог света ради на томе да промени име мајмунских богиња, а ускоро ће бити саопштено ново име под којим ће се убудуће водити овај вирус.

Једна група научника из Африке саставила је документ у којем је указала да постоји хитна потреба да се пронађе недискриминушће и нестигматизујуће име вируса.

Научници сматрају да је називање мајмунског вируса „афричким вирусом“ забрињавајуће и да они користе појам „хМПXВ“.

Тренутни назив „мајмунске богиње“ не одговара правилима СЗО, према којима вируси не би требало да добијају име по географским регионима и животињама.

Захтев за преименовање вируса мајмунских богиња личи на расправу око дискусије да се преименује ковид19 вирус, када још није имао назив, у био је окарактерисан као Вухан вирус.

Мајмунске богиње су своје име добиле пошто су 1958.године откривене код мајмуна у лаборатирији, након што је болест утврђена у колонијама мајмуна.

Први случај оољења човека од овог вируса забележен је 1970. у Демократској Републици Конго.

U Londonu evakuisana metro stanica zbog sumnjivog paketa

Преузмите андроид апликацију.