Почетна > Свет
Свет

СЗО: Вратити ношење маски због растућег таласа ковида у ЕУ

Са огранком омикрон соја корона вируса који предводи растући талас инфекција у Европи, земље треба да убрзају прихватање вакцина и врате мере као што је ношење маски, како би се избегла строжија ограничења, јер се приближавају јесен и зима, упозорила је данас Светска здравствена организација.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Регионални директор СЗО за Европу, Ханс Клуге, у интервјуу за Ројтерс позвао је земље да одмах предузму мере како би избегло преоптерећење здравствених система, јер се све више шири подсој омикрона, БА.5.

Близу три милиона нових случајева корона вируса регистровано је у европском региону прошле недеље, што је чинило скоро половину свих нових случајева у свету.

Како је рекао Клуге, стопе хоспитализације удвостручене су у истом периоду, а близу 3.000 људи премине од последица корона вируса сваке недеље.

„Постоји пораст случајева у друштву које функционише готово као и раније“, поручио је он, наглашавајући потребу за такозваним стабилизаторима пандемије, као што је друга бустер доза вакцине, као и промоција ношења маски.

Како је упозорио, ови стабилизатори морају да се примене како би се избегле много строже мере.

„Мислим да друштво није спремно за наређена затварања“, указао је Клуге.

Medalje za srpske gimnazijalce na Hemijskoj olimpijadi

Преузмите андроид апликацију.