Почетна > Бизнис
Бизнис

Свињско месо би могло и да појефтини

Међу 37 производа чије су цене снижене у  супермаркетима, још нема свежег меса. Председник Србије Александар Вучић у последњем телевизијском обраћању рекао је да ће се држава и овим питањем позабавити у наредном периоду као што је и раније најављено.
Фото: Unsplash/andymolphoto

Може ли месо, чији износи у појединим категоријама, попут свињетине, достижу рекордне суме, ускоро да појефтини?

Још у јуну када је први пут покренуто ово питање, представници месне индустрије казали су да су цене меса достигле максимум и да неће бити нових повишења, али ни појефтињења. Напоменули су да је од 2021. године месо до тог периода поскупело 50 одсто, а да су разлози исти и у Србији и у Европској унији – смањење сточног фонда.

У међувремену, са ширењем афричке куге свиња, ситуација се на свим тржиштима додатно погоршала, а цене су и даље расле. Међутим, представници месне индустрије тада су рекли да постоји могућност за стабилизацију и појефтињење од јесени.

„Поента је да имамо промет јер никоме не одговара да роба остаје непродата у радњама. Очекујем у наредном периоду пре заустављање цена него појефтињење. Мислим да ће у оваквој ситуацији с високом ценом свињетине једноставно доћи до прерасподеле у потрошњи. Више ће се трошити пилеће месо, ћуретина јер су те категорије тренутно јефтиније“ каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије.

Иако цена сточне хране пада за произвођаче је важна ставка висока цена енергије.

„Велика ствар је то што држава најављује да ће од 1. јануара бити јефтинији дизел за пољопривреднике. Не мислим да ће то решити све проблеме у сточарству али би могло да помогне. Нажалост цене меса иду нагоре и потрошачи су се на то навикли“ навео је Будимовић.

Када говоримо о свињској куги, напомиње да морамо да живимо с тим, али и да правимо мало бољу стратегију у вези с производњом хране.

Према његовим речима, евидентно је да у Србији недостаје довољан број товљеника, али се због мање потрошње тај недостатак тренутно толико не осећа. Будимовић је нагласио да у Европи не само да нема јефтиног меса него га нема довољно.

Вукоје Мухадиновић из Индустрије меса „Топола” напоменуо је да цена свињетине највише зависи од спољњих фактора, односно шта ће се дешавати у Европи.

„Како тренутно ствари стоје не очекујем драстичан пад, могуће је само мање појефтињење од 20 до 40 динара по килограму. Због афричке куге је читава Европа у проблему. Са смањењем сточног фонда нема простора за снижавање цена“ навео је Мухадиновић.

Ако се болест полако зауставља, како тренутно изгледа, сматра да то може да гарантује стабилност тржишта и мање снижавање цена. Такође потврђује да се осећа пад потрошње у овом сектору.

„Sa nama na putu” poklanja 500 dinara uz prvu kupovinu goriva

Преузмите андроид апликацију.