Свињска маст је била свакодневна храна наших деда и бака, што није значило да су били сиромашни и да нису имали уља, али је била приступачнија, а испоставило се да је најздравија.
Ако се вратите у историју, видећете да су многе болести као што су рак, разне аутоимуне болести, срчани удари, поремећаји у исхрани и многе друге болести које нас свакодневно окружују, заправо биле реткост.
То нећемо приписати само благодетима свињске масти, већ желимо да истакнемо да свињска маст садржи чак 60% такозваних мононезасићених масти, углавном олеинске киселине.
А олеинска масна киселина побољшава рад срчаног мишића, и регулише ниво холестерола у крви и смањује ризик од срчаног удара. Осим тога, свињска маст не мења структуру ни на температури од 250 степени, што значи да не може да изгори као многа уља, која загревањем уништавају структуру и нису здрава за конзумацију.
Из тог разлога се препоручује да се уља попут сунцокретовог, маслиновог, бадемовог, кокосовог… користе само у салатама.
Преузмите андроид апликацију.