Почетна > Србија
Србија

Свилајнац улаже у расну стоку, сименталска крава понос

Општина Свилајнац најпознатија је по развијеном сточарству и узгоју сименталске расе говеда. Успешни сточари учествују са својим грлима на сајмовима широм земље, а сама општина издваја посебна средства за развој ове гране пољопривреде.
Фото: РТВ

Марко Милојевић у селу Грабовац код Свилајнца од 2003. године преузима породичну производњу узгоја сименталске расе говеда. Данас има око двадесетак крава које дневно предају од 150 до 200 литара млека, а Маркова грла често учествују на сајмовима широм земље.

виљанац је сточарски крај одувек је то био и то је овде традиција, већина људи поштује то који се баве тиме. Ове три јунице напољу се спремају за Нови Сад да оду на сајам јер идемо тамно следећег викенда , где год има нешто идемо. Ситуација није добра нигде али не само код нас, свуда је лоше, али није ни толико лоше да не можемо да живимо, од тога издржавамо све. Може да се живи нормално са неком нормалном производњом, каже за РТВ Марко Милојевић сточар из Грабовца.

За потребе својих грла Марко Милојевић обрађује око 25 хектара земље. Поносан је на то што гаји баш такозваног ресавског сименталца.

То је изузетна раса, то је раса и за млеко и за месо и да се теле прода. Сад тренутно нема тих телади, јер је народ доста смањио стоку. Звали су ме из Варварина да купе, траже мушку телад, свуда је проблем. То теле мора да се чува, та крава мора да се чува. Једном ко затвори ту производњу више се ту не враћа, није толико једноставно ко да кокошке гајиш. Мора од почетка да се води рачуна о генетици прво, мајка мора да буде изузетна, отац исто, то су све увожена семена из Аустрије, из Немачке, то је оно прво, одрастање тог телета, храна од почетка до краја, све то води томе да нешто буде добро, додао је Милојевић.

Ове године општина Свилајнац је за потребе пољопривредне производње на својој територији издвојила 25 милиона динара. Посебна пажња усмерена је ка узгоју сименталске расе говеда јер је и сама општина препозната и као центар за развој управо ове расе.

Једна од првих мера која је већ година присутна на територији наше општине тиче се регреса за вештачко бесплатно осемењавање за говеда сименталске расе. Сви пољопривредни произвођачи који имају у власништву уматичена говеда сименталске расе могу да конкуришу код општине и да добију регрес од 1 500 динара за вештачко осемењавање. Следећа мера која је такође годинама присутна у нашој општини тиче се бескаматног кредитирања пољопривредних произвођача. Ове године смо обезбедили у сарадњи са банкама десет дугорочних кредита у висини од милион динара са роком доспећа од три до пет година и обезбедили смо тридесет краткорочних кредита у висини од 500 000 динара са роком доспећа од девет до дванаест месеци., потврдио је Горан Деспотовић- помоћник председника општине Свилајнац за пољопривреду.

Од хиљаду 100 регистрованих пољопривредних газдинстава на територији општине, половина се бави сточарском производњом, тако да са правом Свилајнац као место носи титулу центра за узгој сименталске расе говеда.

Otvoren Sajam automobila u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.