Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Светски шампион у шаху се повукао после пораза, сматра да ривал вара

Норвешки велемајстор и актуелни шампион света Магнус Карлсен повукао се са Синкфилд Купа у Сент Луису јер сматра да га је ривал Ханс Ниман из Америке поразио варањем.
Фото: Wikimedia Commons/Lennart Ootes

После одустајања Карлсен се огласио и рекао да напушта турнир у Сент Луису, а потом је на друственим мрежама објавио видео на ком фудбалски тренер Жозе Мурињо изговара реченицу: „Ако нешто кажем, у великој сам невољи. Великој, великој невољи“.

Ниман има 19 година и ушао је међу 50 најбољих шахиста на свету, а Карлсена је поразио црним фигурама.

Американац из Сан Франциска рекао је да је „апсурдним чудом“ знао какво ће бити отварање Карлсена и да је „Магнуса мора да је срамота да изгуби од њега“.

После његове изјаве развиле су се теорије које тврде да Ниман извесно вара. То тврди и јапански велемајстор Хикару Накамура.

„Магнус ово не би урадио ни за милион година. Он једноставно то не ради. Он је такмичар, светски шампион. Не би одустао осим ако није снажно уверен да Ханс вара. Мислим да он мисли да Ханс вара.Ниман је варао на сајту ћеш.цом и избачен је из онлајн игре, то није за дебату, то је позната чињеница, већ факат“, рекао је Накамура, а пренео Гардијан.

Дакле, према једној од теорија, Ниман је на неки начин сазнао каква отварања користи Карлсен. Према њој је Карлсен у последњем дуелу са Американцем намерно одабрао отварање које никада раније није користио и за које нико на свету не зна, али је Ниман имао савршен одговор, што је Карлсену био сигнал да је посреди неки вид преваре.

Спекулише се да је неко од чланова Норвежаниновог тима дотурио тактику ривалу, али то није доказано.

Са друге стране, немачки Билд се позива на изјаве канадских велемајстора Ерика Хансена и Амана Хемблтона који су у једном стриму уживо поручили да Ниман вара помоћу својеврсне секс-играчке, односно аналног помагала која му помаже тако што га вибрацијом наводи ка правим потезима.

Да ли је све била шала на рачун случаја који је потресао шаховски свет, или су Канађани мислили озбиљно, остаће мистерија.

De Zerbi odbio da bude trener Bolonje iz poštovanja prema Mihajaloviću

Преузмите андроид апликацију.